Facturile romanilor la energie si gaze se pot ieftini, daca isi negociaza corect contractul. Cum putem face economii
Peste 380 de mii de familii si-au schimbat furnizorul de energie si alte cateva mii pe cel de gaze.
Datele oficiale arata ca dupa ce curentul s-a scumpit cu 8% de luna aceasta, gazele au inregistrat o scumpiere de 5%, inca din primavara. Cine si-a negociat bine contractul, sustine ca face economii si de 10 procente. In plus, schimbarea furnizorului nu costa nimic.
Domnul Rosianu are contract nou pentru gaze si este multumit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Domnul Rosianu: "Am dat, am facut copie dupa actul casei, dupa actul de identitate si am dat - in 24 de ore m-am schimbat."
Reporter: "Deci nu a trebuit sa bateti drumurile?"
Domnul Rosianu: "Nu am plecat nicaieri. Au venit oamenii acasa si m-am schimbat. In toata afacerea eu asta am iesit pe plus. La o facturare de 12 luni am iesit cu o factura mai putin. In loc sa platesc 12 luni, platesc 11 luni, adica gazul la ei e mai ieftin."
Pana acum, din peste 8,5 milioane de clienti casnici, mai putin de 380 de mii si-au schimbat furnizorul de electricitate din 2015 si pana in luna martie anul acesta, arata datele ANRE. Pentru piata gazelor nu exista deocamdata statistici.
Atunci cand va schimbati furnizorul de energie, fie ca vorbim de gaze naturale sau de energie electrica, ramaneti cu actualul contor, cu tevile, cu cablurile, cu prizele, cu aragazul. Practic, toata energia va veni prin aceleasi instalatii. E ca la portarea unui numar dintr-o retea in alta, la telefonie mobila: ramaneti cu numarul de telefon, ramaneti cu telefonul, doar ca platiti abonamentul in alta parte"
Furnizorii de pe piata libera cumpara cantitati mari de curent de pe bursa, si pot vine apoi catre populatie la preturi mai mici.
Ca sa comparati ofertele, mergeti pe site-ul ANRE.ro, unde gasiti comparatorul de preturi pentru electricitate si pentru gaze. Atentie insa la interpretarea acestor preturi.
Liviu Popa, specialist in energie: "20% economie la energie - asa suna. Da, dar este energie electrica activa."
Reporter: "Deci practic acest 20% nu se regaseste..."
Liviu Popa, specialist in energie: "Nu, se regaseste undeva. Deci scaderile sunt 5-7-10 la suta maximum daca e sa facem o aritmetica foarte atenta."
Cereti apoi oferte pe site-urile furnizorilor si fiti atenti la conditiile fiecarui contract.
Schimbarea e gratuita, puteti incheia noul contract, chiar daca aveti facturi neplatite la actualul. De retea si contoare se ocupa distribuitorul, care ramane acelasi si la care oricum sunati si in prezent in cazul penelor de curent.
Daca va temeti de o crestere a preturilor, aflati ca daca ati batut palma pe un tarif, furnizorul e obligat sa il mentina un an, doi sau cinci, cat dureaza contractul. Pot creste doar anumite componente, decise de ANRE, care nu depind de companie. Oricum, daca nu va convin serviciile, puteti schimba furnizorul.
Sursa: Pro TV
Etichete: gaze, facturi, economii, contract, furnizor,
Dată publicare:
10-07-2017 19:27