Depozitele in lei aduc dobanzi minuscule. De ce bancile nu vor sa le ia romanilor leii
Daca vreti sa va inmultiti economiile, evitati depozitele bancare in lei! Este sfatul dat de Ziarul Financiar, care a calculat ca in 2014 la 100 lei pusi intr-un astfel de depozit o sa primiti, dupa un an, cel mult 4 lei din dobanzi.
Conform calculelor realizate de Ziarul Financiar, un roman care si-a facut un depozit de 10.000 de lei in decembrie 2012 a primit in decembrie 2013 o dobanda de maximum 570 de lei, dupa scaderea impozitului de 16%. In schimb, un roman care si-a facut depozit similar in decembrie 2013 poate primi dupa un an maxim 420 de lei din dobanda.
Depozitele in lei au devenit mai putin avantajoase in 2014. De pilda, anul trecut cea mai mare dobanda standard era de 6.75%, la ATE Bank, in vreme ce anul acesta e de numai 5% la Carpatica si la TBI Bank. Clasamentul complet il gasiti pe ZF.ro.
Jurnalistii Ziarului Financiar spun ca de vina este Banca Nationala. BNR a ieftinit leii in 2013, reducand dobanda cheie de la 5.25% la 4%. Asta inseamna ca bancile comerciale pot lua lei de la BNR la un pret bun, astfel ca nu se mai inghesuie sa-i ia de la clientii lor – si deci nu au nevoie sa-i tenteze pe acestia cu dobanzi atractive. Economistii cred ca aceasta politica ar putea continua si in 2014: analistii Raiffeisen, de exemplu, estimeaza ca pe 8 ianuarie BNR va anunta o noua scadere a dobanzii-cheie la 3.75% iar in februarie, la 3.5%, nivel la care ar urma sa se stabilizeze pentru restul anului.
Vestea nu e deloc buna pentru cei care mizau pe depozitele in lei, fiindca daca BNR continua sa le ofere bancilor comerciale lei la un pret bun, acestea nu vor fi tentate sa mareasca dobanzile la depozitele in moneda nationala – dimpotriva, am putea asista la o noua scadere a dobanzilor. Bancherii ii asigura totusi pe romani ca acestea sunt peste rata inflatiei, care conform Bancii Nationala este in acest moment de 1.83%.
In schimb, vestea e buna pentru cei care au credite in moneda nationala, fiindca scaderea dobanzii cheie poate insemna si reducerea dobanzilor la credite. A spus-o chiar guvernatorul BNR
In anul care a trecut, depozitele in lei ale romanilor au crescut cu 5.6% fata de 2012, mai mult decat cele in valuta. Increderea in moneda nationala ar putea fi insa zguduita de scaderea leului – in prima zi de tranzactionare din an, moneda nationala a inregistrat cel mai slab curs din ultimele 6 luni.
Sursa: Ziarul Financiar
Etichete: BNR, banca, lei, depozit, dobanzi, valuta, moneda,
Dată publicare:
03-01-2014 16:12