Eurostat: 60% dintre tinerii din România trăiesc în case supraaglomerate, iar mulți nici nu lucrează
România este țara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți tineri care trăiesc în case supraaglomerate. 60% dintre românii de până în 29 de ani sunt în această situație, potrivit Eurostat.
Mulți nici nu lucrează, aşadar nu își permit o chirie ori o rată la bancă pentru o locuință şi rămân cât mai mult în grijă şi pe cheltuiala părinţilor. Nu de puține ori apar și tensiuni în familie, spun specialiștii.
La 20 de ani, Ana Maria este studentă și locuiește cu părinții, în București. Un oraș scump, pentru un tânăr, spune ea.
”Am vrut să mă mut, dar mi-am dat seama că e mai bine să stau cu ai mei pentru partea asta financiară, pentru că scap și de chirie, și de întreținere și e mai greu. Am colegi care stau mai mulți ca să împartă chiria, să se ajungă cu banii”.
Deja putem să vorbim despre un fenomen în rândul tinerilor care şi-au terminat studiile.
În aceste condiții, România este pe primul loc la nivel european într-un top al tinerilor care stau în locuințe supraaglomerate. Potrivit Eurostat, 6 din 10 tineri români, de până la 29 de ani, nu au o cameră a lor, una pentru un cuplu ori sau o cameră pentru frați de același gen, dacă vorbim de adolescenți de până la 17 ani. În alte țări, precum Germania sau Franța sub 20% dintre tineri sunt în această situație.
Însă țara noastră este fruntașă și în topul care se referă la întreaga populație. Peste 40% dintre români stau în case supraaglomerate.
În ambele cazuri suntem la mare distanță de media europeană, care este la jumătate.
Am ajuns în această situație şi pentru că multe dintre locuințele din România sunt în blocuri construite în perioada comunistă, cu suprafețe mici. Prea mici, spun sociologii, atunci când famiile se măresc.
Gelu Duminică, Sociolog: ”Bineînțeles, familia la un moment dat simte presiunea. Pentru că alea două camere devin neîncăpătoare și pentru nepot, și pentru soția copilului. Vorbim totuși de o incapacitate a unei părți însemnate a tinerilor din România de a-și lua viața în piept pentru simplul motiv că România e pe primul loc și în zona de tineri care nu sunt pe piața muncii, tineri care nu sunt nici în școală”.
Din aceste motive, conducem şi în clasamentul sărăciei în rândul tinerilor.