“Este o aroganta a alesilor!” Ce a introdus Guvernul in legea salarizarii, care diferentiaza demnitarii de restul angajatilor

Ultimul update: Vineri 03 Martie 2017 07:50
Data publicarii: Marti 28 Februarie 2017 11:00
Categorie: Financiar
Bani, lei, salarii

Sindicatele cer Guvernului sa renunte la separarea salariilor de indemnizatii in noua lege a salarizarii, pe care o considera “o aroganta a alesilor, care se vad deasupra restului populatiei”.

Confederatia Nationala Sindicala (CNS) "Cartel Alfa" ii solicita ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sa renunte la separarea salariilor de indemnizatii, in noua lege a salarizarii, in conditiile in care indemnizatiile demnitarilor, primarilor, presedintilor de consilii judetene ar fi raportate la salariul mediu, in timp ce restul salariilor din sistemul public sunt raportate la salariul minim.

"Stabilirea bazei de raportare a indemnizatiilor demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, presedintilor de consilii judetene, vicepresedintilor, etc la salariul mediu, in timp celelalte salarii din sistemul public sunt raportate la salariul minim din grila, instituie un tratament diferentiat al acestor angajati publici in raport cu ceilalti", arata reprezentantii CNS "Cartel Alfa" intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Comitetul Confederal al CNS "Cartel Alfa" considera ca intentia Guvernului de a separa astfel salariile de indemnizatii in noua lege a salarizarii unitare, care urmeaza sa fie discutata cu sindicatele, reprezinta "o aroganta a alesilor".

"Aceasta propunere reprezinta inca o aroganta a alesilor nostri, care se vad deasupra restului populatiei, astfel incat isi adopta reguli separate privind remunerarea, decuplate de restul masei de salariati din sistem, dupa principiul consacrat «ce-i al nostru-i pus deoparte»", se arata in scrisoarea semnata de presedintele CNS "Cartel ALFA", Bogdan Hossu.

Sindicalistii precizeaza ca in ultimii sapte ani, baza de raportare stabilita la adoptarea legii, de 600 de lei, nu a mai crescut, asa cum era prevazut.

"Daca ne raportam la experienta ultimilor sapte ani, de la adoptarea legii 284/2010, constatam ca baza de raportare stabilita la adoptarea legii, de 600 de lei, desi era prevazut sa creasca anual, a ramas la fel in tot acest interval. Acest lucru a facut ca, odata cu cresterea salariului minim national, baza grilei sa se aplatizeze de la an la an, prin condensarea primelor 42 clase de salarizare la acelasi salariu: minimul pe economie! Decuplarea indemnizatiilor de salariul nimim din grila si raportarea acestora la salariul mediu pe economie (de altfel o valoare variabila, cu un trend crescator), asigura alesii ca vor beneficia de cresterea remuneratiei proprii, fara sa-i mai intereseze in mod direct ce se intampla cu restul salariatilor din sistemul public", arata reprezentantii CNS "Cartel ALFA".

Ei sustin ca diferentierea dintre salarii si indemnizatii este, in acest caz, una artificiala.

"Decizia nr. 16/2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie arata ca raporturile juridice dintre primar/viceprimar si unitatea administrativ teritoriala intra sub incidenta Codului Muncii, deci sunt raporturi de munca, iar indemnizatia poate fi considerata salariu. Fiind vorba despre o lege a salarizarii unitare, atunci abordarea trebuie sa reflecte aceasta abordare unitara, prin stabilirea aceleiasi baze de calcul pentru toate salariile din sistemul public. Aceasta abordare unitara are drept scop tocmai eliminarea inechitatilor si pastrarea unui raport decent intre veniturile minime si maxime din sistemul public", mentioneaza sindicalistii.

Ca atare, CNS "Cartel Alfa" ii cere ministrului Muncii sa abandoneze propunerea de a separa indemnizatiile de salarii.

Potrivit unui draft al proiectului legii salarizarii unitare in sistemul public, prezentat de Profit.ro, pentru functiile alese, notiunea de salariu de baza va fi inlocuita cu cea de indemnizatie, iar nivelul acestei indemnizatii va fi legat de evolutia salariului mediu. Cea mai mare indemnizatie va fi cea a presedintelui tarii, care va avea coeficient 6, coborand pana la 1,1, coeficientul pentru functia de viceprimar de comuna cu un numar de locuitori mai mic de 1.500.

Ministerul Muncii mai propune si ca cel mai mic salariu brut din sectorul public ar urma sa fie 1.750 lei, incepand din ianuarie 2018, ceea ce inseamna ruperea acestuia de salariul minim din mediul privat, care ar urma sa creasca anul viitor doar pana la 1.550 lei. In prezent, salariul minim pe economie - aplicat atat in sectorul public, cat si in cel privat - este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Cititi AICI ce prevede noul draft al legii salarizarii unitare.

Bani, lei, salarii Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: incont.ro

Ministrul Muncii: Salariul minim pe economie va creste la 1.750 de lei. La cat ar putea ajunge salariile medicilor
Ministrul Muncii: Salariul minim pe economie va creste la 1.750 de lei. La cat ar putea ajunge salariile medicilor
Legea salarizarii bugetarilor 2017: Guvernul propune doua salarii minime, unul la stat si unul in privat. Care va fi mai mare
Legea salarizarii bugetarilor 2017: Guvernul propune doua salarii minime, unul la stat si unul in privat. Care va fi mai mare
Programul de munca s-ar putea reduce la 6 ore vinerea. Proiectul a doi senatori liberali pentru micsorarea orelor de lucru
Programul de munca s-ar putea reduce la 6 ore vinerea. Proiectul a doi senatori liberali pentru micsorarea orelor de lucru
Guvernul vrea o schimbare majora in salariile bugetarilor. Performanta ar putea face diferenta intre cresteri si scaderi
Guvernul vrea o schimbare majora in salariile bugetarilor. Performanta ar putea face diferenta intre cresteri si scaderi
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Aradits, o familie model
Andreea și Andrei Aradits s-au căsătorit în urmă cu 14 ani

08:41
VORBESTE LUMEA
Destăinuirile Danei Budeanu
Dana Budeanu: "Divorțul a fost un examen fenomenal pentru mine"

06:44
VORBESTE LUMEA
Cristina Cepraga, premiată de italieni
Cristina Cepraga s-a mutat în Italia în urmă cu 15 ani

09:24
VORBESTE LUMEA
Cum a reușit să slăbească Irina Reisler să slăbească 50 de kliograme într-un an
Irina Reisler: "Am ținut dietă aproape un an, am mâncat disociat"

12:42
VORBESTE LUMEA
Geta State, pregătită șă-și boteze fiul
Fiul acesteia va fi botezat cu mare fast

04:14
VORBESTE LUMEA
O fotografie cu un ou a doborât recordul de like-uri pe Instagram
Oul a devenit prima non-persoană care a ajuns în top 20 Instagram al celebrităților cu cele mai multe aprecieri, concurând cu Beyonce sau Selena Gomez.

02:28
VORBESTE LUMEA
Ce trebuie să știm înainte să începem o relație
Părintele Ionuț Mavrichi: "Intrăm într-o relație când suntem gata să avem o familie"

14:10
VORBESTE LUMEA
Durerile de spate pot avea și cauze emoționale
Andreea Pautov, instructor de yoga: "Atitudinea noastră ține și de relația pe care o avem cu coloana vertebrală"

11:07
VORBESTE LUMEA
Lisabona, destinația ideală pentru această perioadă
Ciprian Enea: "O scurtă vacanță în Lisabona pornește de la 250 de euro"

03:20
FERMA
Vali Bărbulescu este nerăbdător să intre în Ferma. Ferma -în curând, la PRO TV

00:25
Euro
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
avion wizz air pe pista
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele
Un nou minim pentru leu. Euro se apropie de 4,69 lei
10.000 de dolari pentru cei care se mută în acest oraș. Cine poate primi banii
Au accesat ajutorul de 40.000 de € pentru fermieri, iar afacerea lor a explodat
Doi din cinci români şi-ar schimba locul de muncă în 2019. Angajatorii au vești proaste
Preţul terenului agricol din România a ajuns la nivelul celui din vestul Europei