Elevii de la şcolile profesionale, vânați de companii. Ce salarii le oferă

Ultima actualizare: 01-10-2017 18:28

Elevii de la şcolile profesionale sunt cei mai vânaţi de companii. Joi, la Cluj, angajatorii s-au întâlnit cu adolescenţii şi le-au dezvăluit avantajele meseriilor pentru care se pregătesc acum şi salariile atractive care îi aşteaptă.

De exemplu, un electrician bun poate să ia 2.500 de lei, plus bonuri de masă.

Mai multe companii din judeţul Cluj, de la fabrici de mobilă, electrocasnice sau şuruburi le-au explicat elevilor ce presupune un loc de muncă.

Claudiu e boboc într-o şcoală profesională din Cluj, la specializarea automatizări.

"Vreau să am o meserie când termin şcoala să nu mai stau până la 40 de ani tot în facultate, să mă pot angaja”, spune elevul.

La fel gândeşte şi Florin, care vrea să devină electrician.

”Mulţi care sunt la facultate şi master şi au terminat, stau acasă şomeri şi e mai avantajos să ai o meserie, să îţi câştigi banul tău, să nu stai acasă”, spune Florin Nistor.

Ar putea lucra, de exemplu, într-o companie care asamblează echipamente industriale. Patronii au nevoie urgentă de 10 lăcătuşi şi electricieni şi au burse pentru elevii interesaţi.

Angajatorii oferă pachete atractive - salarii care pornesc de la aproape 2.000 de lei, tichete de masă, de transport şi servicii medicale private.

Cu toate acestea pe piaţa este o criză de forţă de muncă. Abia în ultimii ani tinerii au început să aleagă şi şcolile de meserii.

În ţările din Vestul Europei, şcolile profesionale sunt apreciate la fel ca cele teoretice, iar învăţământul dual este foarte bine dezvoltat.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO