Elevii de la şcolile profesionale, vânați de companii. Ce salarii le oferă
Elevii de la şcolile profesionale sunt cei mai vânaţi de companii. Joi, la Cluj, angajatorii s-au întâlnit cu adolescenţii şi le-au dezvăluit avantajele meseriilor pentru care se pregătesc acum şi salariile atractive care îi aşteaptă.
De exemplu, un electrician bun poate să ia 2.500 de lei, plus bonuri de masă.
Mai multe companii din judeţul Cluj, de la fabrici de mobilă, electrocasnice sau şuruburi le-au explicat elevilor ce presupune un loc de muncă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Claudiu e boboc într-o şcoală profesională din Cluj, la specializarea automatizări.
"Vreau să am o meserie când termin şcoala să nu mai stau până la 40 de ani tot în facultate, să mă pot angaja”, spune elevul.
La fel gândeşte şi Florin, care vrea să devină electrician.
”Mulţi care sunt la facultate şi master şi au terminat, stau acasă şomeri şi e mai avantajos să ai o meserie, să îţi câştigi banul tău, să nu stai acasă”, spune Florin Nistor.
Ar putea lucra, de exemplu, într-o companie care asamblează echipamente industriale. Patronii au nevoie urgentă de 10 lăcătuşi şi electricieni şi au burse pentru elevii interesaţi.
Angajatorii oferă pachete atractive - salarii care pornesc de la aproape 2.000 de lei, tichete de masă, de transport şi servicii medicale private.
Cu toate acestea pe piaţa este o criză de forţă de muncă. Abia în ultimii ani tinerii au început să aleagă şi şcolile de meserii.
În ţările din Vestul Europei, şcolile profesionale sunt apreciate la fel ca cele teoretice, iar învăţământul dual este foarte bine dezvoltat.