Sfaturile mamei privind cariera, decisive pentru tinerii romani. Jobul preferat: in multinationala, cu peste 500 euro salariu
Mamele au ajuns consilieri de cariera. Un studiu recent arata ca tinerii romani care isi aleg primul loc de munca se bizuie mai mult pe sfaturile celor care i-au adus pe lume.
Si, spre deosebire de straini, tin seama mult mai putin de parerea profesorilor. Iar cand se gandesc la slujba preferata, alegerea pentru cei mai multi e clara: intr-o multinationala, platit cu peste 500 de euro pe luna.
De voie sau de nevoie, tinerii se gandesc de pe bancile facultatii sa-si gaseasca un loc de munca. Un studiu recent arata ca aproape jumatate dintre cei cu varste de pana la 20 de ani care vor sa se angajeze au cea mai mare incredere in recomandarile angajatilor actuali ai companiei in care vor sa lucreze. Pe locul al doilea, tinerii pun parerile mamelor, in vreme ce consilierul in cariera si specialistul se situeaza pe urmatoarele locuri. Asadar, atunci cand isi aleg angajatorul, multi tineri se iau dupa parinti.
Dragos Gheban, director firma de recrutare: "'Cel mai important criteriu e ce-ti place si la ce esti bun, dincolo de ceea ce vor parintii, care poate nu sunt bine conectati la economie. Enevoie sa fie informati din mai multe surse'.'
Pentru tinerii romani, profesorii nu au o mare contributie in luarea deciziilor atunci cand decid pentru cine sa lucreze. Dascalii sunt pe locul 7 in topul ''factorilor de influenta''. In cazul tinerilor din alte tari, precum Marea Britanie, Germania si Statele Unite, recomandarile profesorilor sunt foarte importante.
Daca pentru angajatii cu varste de 30-40 de ani, increderea in compania sau institutia unde lucreaza e data de modul in care sefii lor isi respecta promisiunile si comunica deschis, nu acelasi lucru se intampla in cazul tinerilor. Pentru ei, pe primul loc sunt oportunitatea de a invata si avansa in cariera, urmate de stabilitatea locului de munca.
Asa se face ca cei mai multi prefera sa lucreze intr-o multinationala: 40% dintre participantii la studiu. 20% ar vrea sa-si inceapa cariera intr-o companie romaneasca, 20% sa lucreze pe cont propriu si restul - la stat si in organizatii non-profit.
Andreea Mihnea, director resurse umane: "E criza foarte mare de personal pentru productie, criza de soferi, de contabili, de managaeri de vanzari. E paradoxal ca avem 20% somaj printre tineri in orasele mari.''
Joburile din IT si din vanzari sunt printre cele mai atractive pentru tineri, pentru ca in aceste domenii salariile de inceput pot fi de peste 500 de euro. Insa, in general, spun specialistii, lefurile pornesc de la 300 de euro. Sunt si tineri care vor sa castige din start chiar si 1.000 de euro, dar specialistii in recrutare spun ca putini dintre ei ii pot obtine daca nu au o pregatire speciala.
Tinerii care vor sa se angajeze acum par mai putin dispusi sa lucreze peste program. 4 din 10 angajati romani lucreaza suplimentar. Fata de 2016, insa, numarul orelor petrecute in plus la serviciu s-a redus.
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, job, locuri de munca, serviciu, cariera,
Dată publicare:
12-07-2017 18:15