Brexit-ul va avea urmări în absolut toate domeniile vieții: de la cele majore, precum migrația, până la...mofturi cum ar fi plăcerea unui sandviș bine garnisit cu legume și verdețuri proaspete.

În Regat se vând anual 4 miliarde de sandviș-uri, iar industria se așteaptă la obstacole și costuri suplimentare, după ieșirea din Uniunea Europeană, principalul furnizor de ingrediente.

Din primăvara viitoare, patronii localurilor britanice care vând sandviș-uri anticipează schimbări semnificative. Și nu în bine.

George Piloto, Bonne Bouche: ”Toate ingredientele vor fi taxate. Deci vor exista niște costuri. Profitul nostru va scădea, iar clienții vor plăti mai mult pentru un sandwich. Nu e bine pentru nimeni.”

Chris Hutchinson, New Spitalfields market vendor: ”Vor fi granițe, bariere, multe hărții de completat, costuri suplimentare.”

Marea Britanie importă mai bine de 80% din cantitatea de roșii consumate, iar în prezent lăzile ajung în timp record. Salata verde, importată cu precădere din Spania, este livrată zilnic.

Jim Winship, British Sandwich Association: ”Eram obișnuiți să avem la îndemână produse foarte proaspete. De pildă, salata verde are o durata de viață redusă. Dacă va fi ținută mult în vamă, nu va rezista.”

La capitolul brânzeturi, ingredientele vin tot din spațiul european, mai ales datorită tarifelor mici. După Brexit, varietatea extrordinară din acest magazin va deveni de-a dreptul exotică, din cauza prețurilor prohibitive.

Unii mizează totuși pe faptul că, la fel ca la tango, și-n comerț e nevoie de doi parteneri, deopotrivă interesați de mersul bun al afacerii.

Billy Black: ”Nici francezii, olandezii și spanioli nu vor că mărfurile lor să zacă în porturi.”

Janette Paulley: ”Cred că prietenii noștri europeni vor face în continuare afaceri cu noi. O să facem în continuare rost de roșii din Spania și Italia.”

Confruntat cu toate aceste incertitudini, spiritul britanic rămâne dârz și consecvent:

Shyal Beardsley: ”O să fac ce e de făcut ca să mă bucur în continuare de sandviș-urile mele preferate.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!