Economiștii avertizează că în 2025 ne putem aștepta la recesiune. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
Anul începe tot cu scumpiri și incertitudini. Inflația a coborât ușor, în ianuarie, dar rămâne în jur de 5%.
BNR se așteaptă la fluctuații în următoarea perioadă, astfel că dobânda-cheie rămâne neschimbată, semn că nici ratele celor care au credite nu vor scădea prea curând.
Pe de altă parte, creșterea economică a fost modestă anul trecut, de doar 0,9%, sub prognoza Comisiei Europene, iar în 2025 ne putem aștepta chiar la recesiune.
Potrivit Institutului Național de Statistică, inflația anuală a coborât ușor în ianuarie, la 5%, de la 5,1% în decembrie.
Margarina și serviciile poștale și de curierat s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 20 de procente față de luna ianuarie a anului trecut, arată datele INS.
Urmează facturile la apă, canal și salubritate, iar apoi detergenții și serviciile de igienă și cosmetică, cu aproximativ 12%.
Pe lângă fructele proaspete și legumele, în topul scumpirilor au intrat și reparațiile auto, care costă, în medie, mai mult cu 10 procente față de acum un an.
Totuși, economiștii prognozează fluctuații în următoarea perioadă, astfel că și BNR a decis să mențină dobânda-cheie la nivelul actual, de 6,5%. Dobânzile la credite și, implicit, ratele vor rămâne la un nivel ridicat în următoarea perioadă.
Pe de altă parte, creșterea economică a fost anul trecut de doar 0,9%, sub prognoza revizuită a Comisiei Europene, de 1,4% din PIB.
Adrian Codîrlașu, președinte CFA România: „Avem incertitudine, pentru că nu s-au terminat alegerile. Economia, cel mai probabil, va decelera de aici, decât va crește, dar asta nu exclude nici recesiunea. Văd un risc ridicat ca în acest an să avem recesiune, poate chiar începând din trimestrul 1 al acestui an.”
Totuși, bugetul pentru acest an a fost construit optimist, pe baza unei creșteri economice de 2,5%.