Economia mondială, destabilizată de coronavirus. Cea mai atractivă monedă pentru investitori
Monedele asiatice erau în scădere luni pe măsură ce răspândirea rapidă a coronavirusului dincolo de China a alimentat temerile referitoare la o pandemie.
Teama i-a determinat pe investitori să se îndrepte spre aur şi dolari pentru siguranţă, transmite Reuters.
Italia, Coreea de Sud şi Iran au raportat o creştere semnificativă a cazurilor de infecţie în ultimele zile. Coreea de Sud are în prezent peste 760 de persoane infectate cu coronavirus, Italia peste 150 şi Iran 43 de cazuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat îngrijorată cu privire la creşterea numărului de cazuri fără o legătură clară cu epicentrul epidemiei din China.
"Semnele nu sunt deosebit de bune astăzi. Există presupunerea că vom vedea o reluare rapidă a lanţurilor de aprovizionare şi cred că piaţa a trecut printr-o perioadă în care a pus sub semnul întrebării această ipoteză", a declarat Ray Attrill, analist la National Australia Bank în Sydney.
Monedele din China, Australia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan erau luni în scădere, iar dolarul australian a atins chiar cea mai mică valoare din ultimii 11 ani.
"Activele în dolari oferă o relativă atractivitate. Economiştii noştri prognozează că nu va exista un impact asupra creşterii economiei SUA de pe urma Covid-19, având în vedere numărul relativ mic de incidente interne şi o dependenţă scăzută de economia chineză", susţin analiştii băncii Barclays.
În raport cu un coş de monede, dolarul american s-a apropiat de vârful ultimelor trei ani atins săptămâna trecută. Luni, moneda americană s-a apreciat până la 1,0827 dolari pentru un euro şi 1,2946 dolari pentru o liră sterlină. De asemenea, se tranzacţiona la 0,6613 dolari SUA pentru un dolar australian şi 0,6324 dolari pentru un dolar australian.
Epidemia de coronavirus a provocat decesul a peste 2.400 de persoane în China, care este responsabilă pentru 98% din numărul total de cazuri diagnosticate la nivel mondial. Cu toate acestea, răspândirea virusului în afara Chinei pe parcursul weekend-ului pare să fi surprins autorităţile nepregătite. Italia a oprit carnavalul de la Veneţia, a închis şcolile şi a introdus în carantină oraşele afectate de coronavirus însă deocamdată nu a descoperit cum şi de unde a început răspândirea virusului.
FMI: Epidemia va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale
Extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, potrivit FMI.
Epidemia va şterge, totodată, 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, a avetizat Fondul Monetar Internaţional.