Economia în Cuba este la pământ. Oamenii au ajuns să stea la cozi kilometrice la bancomate, ca să-și retragă banii
Economia în Cuba este la pământ, iar oamenii au ajuns să stea la cozi kilometrice la bancomate, ca să-și retragă puținele economii.
În criză de lichidități, băncile au plafonat sumele pe care populația le poate scoate zilnic, iar oamenii au ajuns la limita disperării: nu mai au bani nici de pâine.
De la prima oră a dimineții, cubanezii se așază la coadă, în fața băncilor. Unii merg zeci de kilometri pentru a găsi un bancomat mai puțin solicitat, dar așteptarea e de multe ori inutilă.
Cubanez: „Suntem de mai bine de o oră aici și încă nu am putut ajunge la un bancomat. Uneori, când ne vine rândul, vedem că nu mai sunt bani”.
În zadar încearcă guvernul să încurajeze tranzacțiile online, oamenii spun că nu au cum să se descurce fără numerar. Cei mai mulți abia reușesc să cumpere strictul necesar de la piață, unde nu se poate plăti cu cardul.
Patrick Oppmann, corespondent internațional CNN: „Multe bănci au impus limite pentru numerarul pe care oameni îi pot retrage de pe card. Bancnota cu cea mai mare valoare pe care o imprimă guvernul cubanez este de 1.000 de pesos. La rata oficială de schimb, înseamnă aproximativ 40 de dolari, dar pe piața neagră valorează doar 3 dolari”.
Potrivit specialiștilor, principalele cauze ale crizei economice sunt inflația uriașă, deficitul bugetar și lipsa efectivă a banilor lichizi.
Cubanez: „Nu câștigăm suficient pe lună. Primesc 7.000 de pesos, dar un pachet de lapte este aproape 3.000 de pesos, o cutie de ouă - la fel. Nu reușesc să mă descurc deloc”.
Politicienii de la Havana dau vina pe sancțiunile economice impuse de SUA pentru starea economiei. Iată ce spune însă un analist.
José Jasán Nieves Cárdenas, El Toque: „Nu există producție în Cuba. Producția în țară s-a prăbușit, țara este în faliment”.
Sunt voci care susțin că o soluție ar fi denominarea banilor, adică tăierea unor zerouri. Între timp, oamenii suferă cumplit, afectați de cea mai cruntă criză economică din ultimele decenii.