Economia Chinei, „pe marginea prăpastiei”. Bursele din țara lui Xi, pierderi de mii de miliarde de dolari în ultimii trei ani
China a anunțat că economia sa a fost puternică și sănătoasă în anul care a trecut.
Numai că prin cenzură sau chiar represiune, Beijingul are mare grijă să curme orice sugestie cum că în realitate a doua economie a lumi ar avea probleme serioase, semnalate de burse și de criza din sectorul imobiliar.
Pe contul ambasadei americane din Beijing, zeci de mii de chinezi și-au exprimat furia pentru scăderile de pe piețele financiare. Principalele burse de la Shenzen și Shanghai au pierdut mai mult de 10%.
Datele Biroului Naţional de Statistică din Beijing arată că economia Chinei a înregistrat anul trecut o creştere de 5,2%, în linie cu ținta stabilită de Partidul comunist. Asta după ce, în 2022, creșterea a fost de numai 3%.
Oricum, informațiile negative nu prea ies la iveală, pentru că îndrăzneală e aspru sancționată. Așa s-a întâmplat cu un renumit profesor de economie, care i-a sfătuit pe oameni să nu facă investiții la bursa de la Beijing.
Ivan Watson, CNN: „Acum, toate conturile de pe rețele sociale ale profesorului Liu Jipeng au fost blocate. Iar când dați click pentru a-l urmări, primiți acest mesaj, care se traduce astfel: `Este interzis să urmăriți acest utilizator din cauza încălcării regulilor esențiale`”.
Totuși, un fapt care nu poate fi ascuns, bursele din China au avut rezultate dezastruoase, cu pierderi totale de peste 6.000 de miliarde de dolari doar în ultimii trei ani.
Cenzura a intervenit rapid
Jurnaliștii CNN au identificat cel puțin cinci conturi blocate, ale unor analiști economici. Iar un documentar despre munca grea depusă de migranții chinezi a dispărut de pe internet, la scurtă vreme de la lansare.
Prof. Steve Tsang, scriitor: „Cred că economia chineză se află pe marginea prăpastiei în acest moment. Nu e deocamdată în cădere liberă, dar se va ajunge la un punct în care lucrurile pot deveni foarte dificile”.
Printre problemele majore ale Chinei se numără rata mare a șomajului în rândul tinerilor și criza din imobiliare și industriile conexe, ramuri care, până nu de mult, reprezentau cam 30% din economia Chinei.
Iar unii clienții care au plătit în avans locuințele au ieșit în stradă.
Este o exprimare a disperării, pentru că oamenii se tem de obicei să vorbească despre probleme economice.
„Economia Chinei este puternică și va deveni și mai puternică”, a spus o fată.
Probabil această tânără a primit mesajul de la o reuniune recentă a principalelor mijloace de propagandă din China. De acolo a venit ordinul - amplificați perspectivele economice promițătoare pentru 2024.