Directiva micului dejun, inițiativă europeană pentru combaterea mierii false din China și a altor alimente inferioare
Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord în privința directivei numite simbolic „pentru mic dejun”.
Produsele vizate sunt cele consumate îndesebi la prima masă a zilei, alături de pâine prăjită, cafea și ceai: mierea, sucurile de fructe și gemurile.
În privința mierii, proveniența va trebui menționată clar. Producătorii și consumatorii europeni se plâng deseori de o „invazie” a mierii falsificate, în special din China.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„La micul dejun pâine prăjită cu unt, un pahar de suc natural, dulcețuri, gemuri, ce avem prin casă. Cereale cu lapte”
„Lapte cu cereale, pâine prăjita cu miere, unt”
„Ceai cu miere de albine”
Acestea sunt alegeri populare la micul dejun pentru mulţi români. Nutriţioniştii avertizează însă că trebuie să fim atenţi la cantitate şi, desigur, la calitate.
Dr. Laura Davidescu – Nutriționist: „Nu trebuie să înlocuim dulciurile cu totul, nici măcar când e vorba de dulceaţă sau de gem, sau de sucuri. Cel mai important e să avem porţii limitate. 10% pot fi dulceaţă sau miere, important e ca produsul să fie unul sănătos, făcut aşa cum trebuie.”
Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord în privinţa aşa-numitei directive pentru mic dejun, care va schimba regulile în cazul a trei produse: nivelul de zahăr din sucurile naturale, originea mierii - care trebuie etichetată ca atare - și cantitatea de fructe din gemuri și marmelade.
În cazul gemurilor și al dulcețurilor se discută despre un nou prag la nivel de compoziţie. Fiecare kilogram de produs va trebui să conțină cel puțin 450 de grame de fructe şi nu 350 de grame, cum se întâmplă acum.
De asemenea, Comsia Europeană vrea că ponderea de miere din fiecare ţară să fie menţionată pe etichetă, pentru a stabili traseul mierii de la apicultori la consumatori. Legislaţia este menită să prevină amestecul de miere falsă cu produsul original.
Mierea este unul dintre cele mai falsificate produse din lume.
Sincron Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine: „Este bine venită această etichetare obligatorie. Asta ajuta foarte mult atât cumpărătorul, pentru că va putea să decidă pe proprie răspundere. Mă gândesc şi la producătorii autohtoni, pentru că noi deţinem al doilea efectiv de albine din Europa”
Cel mai des, mierea naturală e amestecată cu sirop de porumb, de trestie de zahăr sau de orez. Și doar analizele de laborator pot identifica aceste falsuri.