E foame de forinți la Budapesta. Măsurile anunțate de guvernul Viktor Orban pentru a reduce gaura bugetară în creștere
Autorităţile ungare au anunţat luni noi taxe pe bănci şi, de asemenea, au abandonat planurile care vizau eliminarea taxelor pe profiturile excepţionale impuse în anumite industrii, după ce noile date au arătat o agravare a deficitului bugetar.
Acţiunile grupului bancar OTP Bank au scăzut cu până la 2,2% iar forintul ungar s-a depreciat cu 0,4% în raport cu moneda euro, după ce şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunţat că Executivul va introduce o taxă pe tranzacţiile valutare ale băncilor şi de asemenea va majora o altă taxă care se aplică pentru tranzacţiile financiare ale băncilor, informează Bloomberg, citat de Agerpres.
De asemenea, administraţia de la Budapesta va menţine nivelul actual al taxelor care se aplică pentru profiturile excepţionale ale băncilor, firmelor din energie şi companiilor străine, în pofida unor promisiuni anterioare că le va reduce. Gergely Gulyas a precizat că Guvernul ungar se aşteaptă să strângă 400 de miliarde de forinţi de pe urma măsurilor anunţate astăzi.
Printre noile măsuri, Guvernul de la Budapesta va introduce o nouă taxă de 0,45% pentru tranzacţiile valutare ale băncilor, în timp ce o altă taxă care se aplică pentru tranzacţiile financiare ale băncilor va fi majorată, tot până la 0,45%, de la nivelul actual de 0,3%, începând din luna august.
În paralel, datele publicate luni de Ministerul ungar al Finanţelor arată că deficitul bugetar a crescut cu 108 miliarde forinţi (297 milioane de dolari) în luna iunie, ajungând la un nivel cumulat de 2.656 miliarde forinţi (7,3 miliarde de dolari) în primele şase luni ale anului. Este vorba de un deficit mai mare decât planifica Guvernul ungar pentru întregul an 2024. Ministerul ungar al Finanţelor a precizat că cheltuielile s-au majorat pe fondul creşterii costurilor cu serviciul datoriei, ca urmare a modificării dobânzilor pentru obligaţiunile de retail. De asemenea, cheltuielile cu pensiile şi sănătatea au fost mai mari decât în perioada similară a anului trecut.
Guvernul condus de Viktor Orban se confruntă cu o criză bugetară continuă în acest an, chiar şi după ce a majorat ţinta de deficit până la 4,5% din PIB şi a îngheţat anumite investiţii finanţate de stat la începutul anului. Ungaria este una din cele şapte state membre UE admonestate luna trecută de Bruxelles pentru deficite bugetare excesive.