Isarescu, pregatit sa apere leul chiar si cu masuri neortodoxe. In 2009 eram aproape de colaps
Romania va intra probabil intr-o noua perioada in care se va confrunta cu intrari masive de capitaluri, desi inrautatirea situatiei Greciei ar putea tempera acest trend temporar, spune Mugur isarescu.
BNR va incerca sa atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
"Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului, prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp spunem ca este foarte important sa fie asigurata competitivitatea produselor romanesti nu numai prin pret, ci si prin productivitate, costuri scazute de productie, promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de export. Reformele structurale sunt esentiale in acest sens", a spus Isarescu.
El a aratat ca Romania a fost "inundata" in perioada 2006 - 2008 de capitaluri straine, iar mixul de politici macroeconomice nu a fost corespunzator. Isarescu a explicat ca discutia publica trebuie orientata catre mixul de politici macroeconomice, care determina un model de crestere economica sustenabil sau nu.
"Alminteri vom ramane si in viitor, ca si in trecut, in mare masura la dispozitia capitalului privat care ati vazut ce comportament are: te iubeste cateodata foarte mult si iti invadeaza tara cu sume imense fata de capacitatea de absorbtie a unei economii mici si deschise ca Romania, pentru ca apoi din considerente care nu tin totdeauna de economia interna, ci de motivatii internationale, sa se retraga brusc si sa creeze alt fel de probleme", a continuat Isarescu.
Cel mai bine a fost intre 2000 si 2004
El a aratat ca Romania a raspuns bine in perioada 2000 - 2004 la intrarile de capital "modeste", in contextul in care a existat si un acord cu FMI.
"Din 2009, mixul de politici macroeconomice a fost corect, chiar daca perceptia in timp ce au fost puse in practica a fost ca mixul nu a fost corect si ca erau alte solutii. Nu erau, erau doar alte iluzii, de data asta mult mai periculoase", a continuat guvernatorul bancii centrale.
Economia a fost aproape de colaps in 2009
"Cifrele arata ca nu am fost chiar acolo, dar eram foarte aproape. Si asta nu este de gluma. Cred ca noi nu am intrat intr-un «sudden stop», inclusiv pentru faptul ca am reactionat la timp, la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009.
Si in consecinta si miscarile de capital care incepusera sa fie brutale nu s-au reversat - spus cu alte cuvinte nu au mai intrat atat de multe capitaluri in Romania, dar nu s-au retras.
Cheia care a evitat aceasta situatie total dramatica pentru o tara a fost faptul ca am incheiat la timp acordul de imprumut cu Fondul Monetar si cu Uniunea Europeana", a declarat guvernatorul BNR.
Majoraraea TVA
Reducerea pensiilor, masura vizata anul trecut de Guvern, ar fi fost o solutie mult mai buna decat majorarea TVA si ar fi ajutat Romania sa iasa mai rapid din recesiune, insa nu a avut suficient sprijin politic, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Economia a incercat de doua ori sa iasa din recesiune, dar toate aceste balbe cu TVA-ul... Cred ca solutia propusa initial de Guvern pentru realizarea corectiei unde erau deficitele cele mai mari, in bugetele de asigurari sociale - si unde exista in continuare - si nu prin taxarea consumului intregii populatii prin majorarea TVA si crearea de inflatie (...)
Era mult mai buna din punct de vedere financiar. Nu a fost sustenabila politic. Nu a fost sprijinita suficient politic, dar ne ajuta sa iesim mult mai repede din recesiune. Si era probabil mai benefica si pentru cei carora li s-a dat sentimentul ca vor suferi mai putin", a spus Isarescu citat de Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca majorarea TVA de la 19% la 24% a fost o eroare politica, sustinuta inclusiv de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL", care a intarziat iesirea din recesiune cu cel putin sase luni.
Sursa: Mediafax
Etichete: BNR, mugur isarescu, tva, traian basescu, politica,
Dată publicare:
25-05-2011 12:53