Isarescu, pregatit sa apere leul chiar si cu masuri neortodoxe. In 2009 eram aproape de colaps

×
Codul embed a fost copiat

Romania va intra probabil intr-o noua perioada in care se va confrunta cu intrari masive de capitaluri, desi inrautatirea situatiei Greciei ar putea tempera acest trend temporar, spune Mugur isarescu.

BNR va incerca sa atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului, prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp spunem ca este foarte important sa fie asigurata competitivitatea produselor romanesti nu numai prin pret, ci si prin productivitate, costuri scazute de productie, promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de export. Reformele structurale sunt esentiale in acest sens", a spus Isarescu.

El a aratat ca Romania a fost "inundata" in perioada 2006 - 2008 de capitaluri straine, iar mixul de politici macroeconomice nu a fost corespunzator. Isarescu a explicat ca discutia publica trebuie orientata catre mixul de politici macroeconomice, care determina un model de crestere economica sustenabil sau nu.

"Alminteri vom ramane si in viitor, ca si in trecut, in mare masura la dispozitia capitalului privat care ati vazut ce comportament are: te iubeste cateodata foarte mult si iti invadeaza tara cu sume imense fata de capacitatea de absorbtie a unei economii mici si deschise ca Romania, pentru ca apoi din considerente care nu tin totdeauna de economia interna, ci de motivatii internationale, sa se retraga brusc si sa creeze alt fel de probleme", a continuat Isarescu.

Citește și
Mugur Isarescu
Isarescu: Duster merge bine, dar este putin cam galagios la viteza mare
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Cel mai bine a fost intre 2000 si 2004

El a aratat ca Romania a raspuns bine in perioada 2000 - 2004 la intrarile de capital "modeste", in contextul in care a existat si un acord cu FMI.

"Din 2009, mixul de politici macroeconomice a fost corect, chiar daca perceptia in timp ce au fost puse in practica a fost ca mixul nu a fost corect si ca erau alte solutii. Nu erau, erau doar alte iluzii, de data asta mult mai periculoase", a continuat guvernatorul bancii centrale.

Economia a fost aproape de colaps in 2009

"Cifrele arata ca nu am fost chiar acolo, dar eram foarte aproape. Si asta nu este de gluma. Cred ca noi nu am intrat intr-un «sudden stop», inclusiv pentru faptul ca am reactionat la timp, la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009.

Si in consecinta si miscarile de capital care incepusera sa fie brutale nu s-au reversat - spus cu alte cuvinte nu au mai intrat atat de multe capitaluri in Romania, dar nu s-au retras.

Cheia care a evitat aceasta situatie total dramatica pentru o tara a fost faptul ca am incheiat la timp acordul de imprumut cu Fondul Monetar si cu Uniunea Europeana", a declarat guvernatorul BNR.

Majoraraea TVA

Reducerea pensiilor, masura vizata anul trecut de Guvern, ar fi fost o solutie mult mai buna decat majorarea TVA si ar fi ajutat Romania sa iasa mai rapid din recesiune, insa nu a avut suficient sprijin politic, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Economia a incercat de doua ori sa iasa din recesiune, dar toate aceste balbe cu TVA-ul... Cred ca solutia propusa initial de Guvern pentru realizarea corectiei unde erau deficitele cele mai mari, in bugetele de asigurari sociale - si unde exista in continuare - si nu prin taxarea consumului intregii populatii prin majorarea TVA si crearea de inflatie (...)

Era mult mai buna din punct de vedere financiar. Nu a fost sustenabila politic. Nu a fost sprijinita suficient politic, dar ne ajuta sa iesim mult mai repede din recesiune. Si era probabil mai benefica si pentru cei carora li s-a dat sentimentul ca vor suferi mai putin", a spus Isarescu citat de Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca majorarea TVA de la 19% la 24% a fost o eroare politica, sustinuta inclusiv de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL", care a intarziat iesirea din recesiune cu cel putin sase luni.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Isarescu: Alimentele se vor scumpi anul acesta, mult peste estimari
Isarescu: Alimentele se vor scumpi anul acesta, mult peste estimari

Tot ce putea parea pana acum doar o speculatie, devine oficial. Doar bulgarii stau mai rau ca noi. Iar loviturile nu se opresc aici: urmeaza caldura, gazul si energia.

Isarescu: Duster merge bine, dar este putin cam galagios la viteza mare
Isarescu: Duster merge bine, dar este putin cam galagios la viteza mare

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu este multumit de cum merge suv-ul Duster produs de Dacia si spune ca nu este deranjat de zgomotul mai intens de la viteze inalte pentru ca prefera sa se gabeasca incet.

Isarescu sustine ca scumpirea benzinei nu mai are legatura cu dolarul
Isarescu sustine ca scumpirea benzinei nu mai are legatura cu dolarul

Dolarul s-a ieftinit cu 7% anul acesta iar benzina s-a scumpit de 6 ori. Guvernatorul BNR spune ca nu mai exista legatura intre cursul de schimb si preturile carburantilor. Isarescu prevede o cotatie de 80 de dolari pe barilul de petrol.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.