Drumul brazilor de pepiniera din Romania catre toata Europa. Afacerea profitabila a acestor fermieri
Anul acesta se poarta bradul de pepiniera pentru ca sunt destui cei care au avut si bani si rabdare ca sa investeasca in asa ceva.
Pomii au crescut frumos intre timp si urmeaza sa fie impodobiti curand.
Asa ca, daca doriti unul, nu ar strica sa stiti ca ar putea fi mai ieftin direct de pe plantatie ca in magazin. Fermierii se bucura insa si de piata externa. Tiruri intregi pleaca spre tari precum Franta, Olanda, Danemarca, Ungaria si Republica Moldova.
Un domn din Salaj este fost profesor de fizica. La depozitul sau din judetul Salaj spiridusii mosului, incarca zeci de tiruri cu pomi de Craciun. Brazii din tarile nordice, cu traditie in aceasta afacere, sunt mai scumpi asa ca multi clienti ii prefera pe cei romanesti.
"Acest bradut merge in Danemarca. Si il vor gasi pe rafturile supermarketurilor de acolo"
Fermierul s-a asociat in urma cu sase ani cu un austriac iar acum, pe 400 de hectare de teren, gasim brazi autohtoni, argintii dar si specii din Normandia.
"Cei care sunt de meserie nu au vazut in asta un viitor. Noi am fost in strainatate si am vazut ca si noi avem aceste conditii in Romania pentru plantarea brazilor de Craciun. Investitia este foarte mare la inceput", spune Szoboszlai Attila, fermier.
Pe un hectar se ridica in primul an la 6000 de euro si aici vorbim despre teren, puieti, mana de lucru si intretinere. Apoi in anii urmatorii creste la 8000 de euro. Din al saselea an insa apare profitul care poate fi triplu pe hectar fata de investitia facuta. Doar in ultimele doua luni peste 30.000 de brazi au plecat de pe pepinierele domnului Attila.
"Sunt foarte cautati bradutii, cu radacina cu balot de pamant sau la ghiveci, la inaltimi de la 60 de centimetri pentru replantat si braduti de un metru si jumatate la ghiveci pentru a-I impodobi in casa de Craciun.", spune Szoboszlai Attila.
Si afacerea va ramane in familie si asta pentru ca baiatul cel mare urmeaza studii de silvicultura.
La aceasta pepiniera din judetul Bistrita cresc peste 1300 de molizi argintii. Preturile variaza in functie de marimea bradului, insa cei potriviti pentru Craciun, la varsta 8 ani, costa pana-n 60 de lei.
"Ii prefera in ghivece pentru ca se pot pastra de la an la an si apoi ii scoate din ghivece si ii planteaza in diverse locuri si ii folosesc 20-30 de ani. Vin aici cu masinile, ii ducem si noi daca sunt comenzi mari in oras.", povesteste Leonte Toderean, inginer silvic.
In judetul Maramures, Virginia Vint are o plantatie de braduti pe mai bine de un hectar si jumatate. Ideea i-a dat-o patronul sotului sau, un om de afaceri din Israel. In prima faza a investit 2000 de dolari.
"Am plantat acum 14 ani in jur de 15 mii de puieti si s-au prins vreo 10 mii. Ne-am gandit ca o sa castigam dupa afacerea asta mai bine decat dupa celelalte.", a declarat Virginia Vint.
Este al treilea an in care bradutii din pepinierea Virginiei ajung in casele celor din Oltenia, dar si din Capitala.