Rezultatele unui studiu: Oamenii se ingrasa cu aproximativ un kilogram de sarbatori

Ultima actualizare: 02-12-2013 01:42
Masa de Craciun

Oamenii se ingrasa cu aproximativ un kilogram in timpul sarbatorilor, fara a reusi ulterior sa mai slabeasca, iar barbatii sunt mai expusi cresterii in greutate decat femeile, se arata intr-un studiu efectuat de cercetatorii americani.

Studiul, efectuat pe 48 de barbati si 100 de femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, a aratat ca voluntarii s-au ingrasat cu aproape un kilogram in perioada sarbatorilor de Craciun, de exemplu. Subiectii nu au reusit sa slabeasca dupa aceea, desi jumatate dintre participantii la experiment faceau regulat sport.

De asemenea, voluntarii care erau supraponderali la inceputul experimentului au luat cel mai mult in greutate si au inregistrat cea mai mare crestere a procentajului de tesut adipos. Conform rezultatelor studiului, comunicate de agentia Health Day, exercitiile fizice nu au avut niciun impact asupra pierderii in greutate.

Echipa de cercetatori considera totusi ca, desi sportul nu impiedica ingrasarea din perioada sarbatorilor, are alte beneficii pentru sanatate.

Probabil ca ingrasarea cu un kilogram nu inseamna foarte mult, dar acest lucru ar putea constitui un factor al obezitatii daca oamenii nu reusesc sa slabeasca dupa aceea, considera Jamie Cooper, profesor asistent de stiinte ale nutritiei la Universitatea din Texas.

Astfel, daca oamenii se ingrasa cu un kilogram in fiecare an, in zece ani vor avea 10 kilograme in plus. Potrivit lui Jamie Cooper, motivul pentru care sportul este ineficient ar putea depinde de faptul ca oamenii consuma mai multe calorii decat pot arde prin exercitii fizice.

"Ei bine, o bucata de placinta de dovleac are in jur de 300 de calorii. Deci este foarte usor sa aduni aceste calorii, pe care le ardem cand facem sport si apoi sa pui altele la loc", a precizat Jamie Cooper pentru Health Day, adaugand ca singura metoda de a evita ingrasatul din perioada sarbatorilor este moderatia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO