Dragoș Anastasiu: ”Dacă economia nu va fi ajutată, va fi greu să repornească”

Ultima actualizare: 26-03-2020 09:40

Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Romano-Germane, a fost invitat miercuri seară la Știrile Nopții.

El a vorbit despre măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul în această perioadă, pentru a ajuta mediul de afaceri din România, grav afectat de criză produsă de coronavirus.

Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Romano-Germane:
"Mă aştept în primul rând să se clarifice primele măsuri, apropo de şomajul tehnic, de exemplu, erau prevăzute acolo nişte certificate şi aşa mai departe. Mă aştept să avem clarificări la primele măsuri şi pe de altă parte m-aş aştepta ca măsurile care vor veni să fie substanţiale, pentru că dacă economia nu va fi ajutată substanţial, şi vedem ce se întâmplă în alte state. Va fi foarte greu să repornească atunci când va reporni. Nu cred că nimeni a mai rămas care să se aştepte ca această criză să treacă peste o lună, două, trei."

Mediul de afaceri aşteaptă ca primele măsuri să fie aprobate în şedinţa de Guvern programată pentru joi după-amiază.

Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Romano-Germane: "În primul rând sectorul privat se aşteaptă ca toate datoriile pe care statul le are la firme să fie rambursate foarte repede. Tot ce înseamnă TVA, accize, concediile medicale. Sunt sume destul de mari care ar trebui să intre în economie de imediat. A doua măsură este stabilirea condiţiilor pentru şomajul tehnic şi combinaţie cu munca flexibilă. Să poată cineva să rămână şi angajat şi în acelaşi timp să fie în şomaj tehnic pentru o parte din salariu. Şi a treia măsură şi cea mai importantă, dincolo de amânări, statul trebuie să injecteze cash în economie, pentru că altfel, sigur amânările şi astea sunt bune, dar de foarte multe ori s-ar putea ca cei care sunt amânaţi să nu-şi mai permită după aceea. Este nevoie de cash."

Cel mai important lucru este ca statul să facă o infuzie de bani în economie, crede preşedintele Camerei de comerţ şi industrie romano-germane.

Dragoș Anastasiu: "Un ajutor de cash care să fie într-o proporţie de 10% din PIB, deci vorbim de 20 de miliarde de euro. Statul român se poate împrumuta, nu mai suntem ţintuiţi de Comisia Europeană la un deficit de maxim 3%, deci s-a dat liber la acest lucru şi dacă nu se va întâmpla aceasta infuzie de cash va fi foarte foarte greu să se repornească economia. Vor fi foarte multe companii care vor deceda şi lucrurile nu vor fi aşa cum trebuie să fie. Concluzia mea este că avem şanse să ne redresăm, dar dacă facem ceea ce trebuie să facem acum şi anume solidar. Şi statul, şi băncile, şi mediul privat, şi persoanele fizice."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!