Povestile studentilor romani care isi transforma hobby-urile in afaceri de succes. Cum ii ajuta statul pe incepatori
Cu o idee buna, cateva mii de euro si mult curaj, asa pornesc la drum studentii care isi deschid propria afacere. Unii prepara cafea, altii croiesc haine pe care le vand pe internet.
Sunt aproape 20 de mii de studenti antreprenori, iar numarul lor creste. In Romania, 5 din 10 studenti viseaza la propria afacere, insa doar unul din 10 reuseste sa-si deschida una, pentru ca povara fiscala e imensa.
Pe Alex si Andrei ii stiu toti studentii si profesorii de la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Sunt doi masteranzi la marketing si economie care si-au deschis o mica afacere. Cu 3.500 de euro si-au cumparat o cafenea pe trei roti si acum vand bauturi fierbinti in fata academiei.
"Inca n-am ajuns sa fac profit pentru ca fac trei saptamani de cand vindem, dar daca merg pe aceeasi linie cu siguranta vom avea", spune Alex.
Ca sa atraga clientii, Alex si Andrei au inventat niste promotii care au starnit rasul multor studenti. Vii cu iubita, primesti 10% reducere, vii cu amanta ai 5% reducere. Daca le aduci pe ambele nu mai platesti nimic. Iar daca o convingi pe soacra sa te insoteasca, primesti 90% reducere din pretul unei cafele.
In Romania, 5 din 10 studenti vor sa-si deschida o afacere, arata o analiza Ernst & Young, dar numai unul din 10 reuseste sa faca acest lucru. Si asta pentru ca povara fiscala este imensa. Avem cele mai multe taxe si impozite din Uniunea Europeana.
Georgiana se numara si ea printre studentii care au reusit sa-si dezvolte o afacere. A pornit la drum doar cu o masina de cusut si multa ambitie.

"Am facut unei prietene, celei de-a doua prietene...si am zis: hei, cred ca e cazul sa dechid un business", spune Georgiana Iordache.
Acum isi vinde tinutele create pe internet. A ajuns sa aiba comenzi peste comenzi, iar casa ei s-a transformat intr-un adevarat atelier de croitorie. Reuseste sa faca fata cu ajutorul mamei si al iubitului.
"Mai finisez o rochita pe ici pe colo, mai tai o ata care nu trebuie, mai cos o dantela...", .a spus iubitul fetei, Dragos.
Studentii care vor sa-si infiinteze o firma au doua variante. Varianta SRL ori SA, in care sunt scutiti de plata taxelor de inmatriculare si primesc asistenta gratuita, de la Registrul Comertului.
Si varianta SRLD - adica firma debutantului in afaceri. Unde, pe langa scutirile de taxe, mai poti primi si ajutor financiar.
"O alocatie financiara, cam 50% din valoarea planului de afaceri, in limita a 10.000 de euro", a spus Alice Ioana Buciu, sef serviciu Metodologie Registru Comertului din cadrul Directiei Contencios ONRC.
Aproape 20 de mii de firme studentesti au fost inregistrate de studenti la Registrul Comertului.