Scaderi uriase la dobanzile in lei. Cu cati bani ramaneti dupa un an daca depuneti 1.000 de lei
Dobanzile leului au scazut atat de mult, incat pentru un depozit de o mie de lei pe timp de un an, 18 banci iti dau mai putini bani decat ai depus.
Dobanda afisata, deja minuscula, este "mancata" de comisioanele tot mai numeroase. Unele banci cer comision de retragere chiar daca suma este ridicata in ziua scadentei.
Romanii constata ca vremea depozitelor bancare cu dobanzi generoase a trecut.
"- La dobanzile actuale mai marita sa tii banii la banca ?
- Nu... Nu, categoric nu."
"Nu merita si sunt chiar ingrijorata de faptul ca dupa cum se anunta dobanzile merg spre negativ."
Calculele arata ca pentru un depozit de 1000 de lei, la 12 luni, doar la 5 banci retrageti, la scadenta, o suma mai mare decat ati depus. La alte 18, scoateti cu pana la 51 de lei mai putin decat ati depus.
Si asta pentru ca dobanda afisata de banca se duce pe tot felul de comisioane: de deschidere cont, de administrare si chiar de retragere, inclusiv in ziua scadentei. Cei care intarzie sa isi ridice banii vor plati un comision suplimentar. Pentru ca aceste comisioane sa nu "manance" toti banii, depozitul trebuie sa creasca.
Irina Chitu, director FinZoom: "In momentul acesta facand un calcul ar trebui sa ai un depozit de cel putin 7000 de lei pe 12 luni ca sa nu pierzi bani la nicio banca."
Ba mai mult, 18 banci pun comision daca clientul nu a anuntat banca cu cel putin o zi inainte de a-si ridica banii. Iar 15 dintre ele taxeaza suplimentar clientul care a anuntat, dar nu a mai ajuns la banca.
Irina Chitu, director FinZoom: "Trebuie sa te si duci in ziua respectiva sa ridici suma pe care ai programat-o pentru ca la fel poti fi comisionat chiar 2 la suta din suma programata si neonorata."
Totusi, au si un avantaj.
"Daca vrei sa ii ai in siguranta, sa nu iti sparga cineva casa sa iti ia banii - asta e singurul avantaj."
Cine vrea castiguri mai mari poate investi la Bursa sau in Fondurile de investitii. Dar acestea au riscuri pe masura si puteti pierde mare parte din bani.