Din 2023, modul de calcul pentru impozitele pe clădiri și terenuri ar urma să fie modificat. Ce prevede acest proiect
Modul de calcul pentru impozitele pe clădiri și terenuri ar urma să fie modificat din 2023.
Potrivit unui proiect de ordonanță aflat, în prezent, în primă lectură la Guvern, sistemul actual de impozitare a proprietăților imobiliare se va modifica, urmând ca modul de calcul al impozitului pe clădiri să se simplifice, se arată pe site-ul avocatnet.ro.
În prezent, Codul Fiscal stabilește că, pe lângă clădirile rezidențiale sau nerezidențiale, sunt impozitate și clădirile cu destinație mixtă, care nu reprezintă altceva decât niște clădiri folosite atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial, mai notează sursa citată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prin intermediul proiectului de OG de la guvern, parlamentarii vor să elimine conceptul de clădire cu destinație mixtă, tocmai pentru a simplifica actualul sistem de impozitare a clădirilor.
În ceea ce privește clădirile care au în componență atât spații cu destinație rezidențială, cât și spații cu destinație nerezidențială, impozitul pe clădiri se va stabili, potrivit proiectului, în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare (peste 50%) și se va calcula prin aplicarea cotei corespunzătoare destinației majoritare, asupra valorii întregii clădirii.
Declarația se va efectua în cel mult 30 de zile
Pentru acest tip de clădiri, proprietarii vor avea obligația de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinației finale a clădirii, suprafaţa folosită în scop nerezidențial, însoțită de documentele doveditoare, cu excepția celor aflați deja în baza de date a unității administrativ-teritoriale. Declarația se va efectua în cel mult 30 de zile de la data oricăror modificări privind suprafețele nerezidențiale.
În cazul în care nu este declarată suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea cotei corespunzătoare clădirilor nerezidențiale (mai mare decât în cazul celor rezidențiale) asupra valorii întregii clădiri.
Mai multe detalii despre modul de impozitare a clădirilor pot fi regăsite AICI.
Sursa: avocatnet.ro
Etichete: guvern, codul fiscal, impozit cladiri, impozit terenuri,
Dată publicare:
07-07-2022 10:56