Dexia: Prima banca europeana scoasa din criza. Divizia belgiana a acceptat nationalizarea
Grupul bancar franco-belgian Dexia a anuntat in aceasta dimineata ca a acceptat nationalizarea diviziei bancare din Belgia si accesarea unor garantii guvernamentale. Aceste masuri fac parte dintr-un program de salvare propus de mai multe guverne.
Este vorba despre guvernele din Franta, Belgia si Luxembourg.
Astfel, Belgia va cumpara, pentru 4 miliarde euro, Dexia Bank Belgium, divizie axata in principal pe operatiuni retail. Aceasta divizie bancara are 6.000 de angajati, 4 milioane de clienti si depozite de 80 miliarde euro.
Totodata, Dexia va primi, in urmatorii zece ani, garantii de stat de pana la 90 miliarde euro pentru a atrage finantare. Belgia va oferi 60,5% din aceste garantii, Franta 36,5%, iar Luxembourg 3%.
Programul a fost propus de guvernele din Franta, Belgia si Luxembourg si acceptat de Dexia dupa o sedinta de 14 ore a Consiliului de Administratie, potrivit Mediafax.
Masurile urgente negociate in weekend amintesc de destramarea grupului financiar Fortis in octombrie 2008, care a fost impartit intre guvernele din Olanda si Belgia si gigantul francez BNP Paribas. Atunci, actionarii bancii au protestat initial fata de termenii initiali ai operatiunii, acceptand dupa sase luni conditii imbunatatite.
Guvernele din Franta si Belgia au inceput saptamana trecuta discutii de urgenta pentru salvarea Dexia, prima victima din sectorul bancar a crizei datoriilor de stat din zona euro. Banca nu mai are acces la finantare din piete, iar actiunile s-au depreciat cu 42% saptamana trecuta.
Costul ridicat al salvarii Dexia a determinat vineri agentia de rating Moody's sa avertizeze Belgia ca i-ar putea reduce ratingul de credit de la nivelul actual Aa1. Tara avea anul trecut o datorie de stat de 96,2% din PIB, a treia din zona euro dupa cele ale Greciei si Italiei si la un nivel similar cu cea a Irlandei, care are in derulare un acord de sprijin international cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Ministrul beglian al Finantelor, Didier Reynders, a declarat ca acordul pentru sustinerea Dexia nu va impinge datoria de stat a Belgiei peste 100% din PIB.
Dexia, care se bazeaza pe un model de credite pe termen scurt prin care finanteaza imprumuturi pe termen lung, se confrunta cu blocarea pietei interbancare odata cu accentuarea crizei din zona euro. Expunerea ridicata pe Grecia a agravat situatia creditorului franco-belgian.
Expunerea globala a Dexia pe riscuri de credit este evaluata la 700 miliarde de dolari, de peste doua ori mai ridicata decat Produsul Intern Brut al Greciei, salvarea bancii alimentand astfel temerile investitorilor privind situati din sectorul bancar european.
Sursa: Mediafax
Etichete: euro, criza, banca centrala europeana, Dexia,
Dată publicare:
10-10-2011 10:53