Deputatii au adoptat noul Cod Fiscal, cu declaratii de iubire si prietenie. Iohannis a salutat noua relatie putere-opozitie

×
Codul embed a fost copiat

Cu declaratii de iubire si prietenie, deputatii au adoptat joi noua forma a Codului Fiscal. Dupa negocieri intense, liberalii au sustinut si ei documentul si au votat alaturi de PSD.

"Cat mai multa iubire, cu sefa PNL, Alina Gorghiu ne ajuta", a comentat premierul Victor Ponta relatia dintre putere si opozitie.

La fel ca si in luna iunie, Codul Fiscal a fost votat de catre alesi cu o mare majoritate. 279 de deputati de la toate partidele au sustinut proiectul si doar 8 s-au opus. Dupa negocieri, puterea si opozitia au batut palma.

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "Sunt multumita ca s-a realizat acest lucru in urma unor negocieri fara precedent in ultimii 25 de ani."

De acum inainte, liderul interimar al PSD este decis sa ceara sustinerea liberalilor si pe alte teme.

Citește și
Victor Ponta
Cand va fi finalizata Legea Salarizarii. Ponta: "Nimeni nu a zis ca de la 1 ianuarie toata lumea are salarii mult mai mari"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Liviu Dragnea, presedinte PSD: "Am reusit toti puterea si opozitia sa stam la aceeasi masa si sa avem un punct de vedere comun. Aceasta atitudine de dialog e mai buna decat o hartuiala permanenta."

Premierul Victor Ponta nu a ajuns in timp la sedinta si nu a votat noua forma a Codului Fiscal. A spus insa ca nu il deranjeaza colaborarea dintre seful PSD si opozitie.

Victor Ponta: "E foarte bine ce face domnul Dragnea, il sprijin. Cat mai multa iubire cu doamna Gorghiu ne ajuta."

Si Klaus Iohannis a salutat noua relatie putere-opozitie.

Klaus Iohannis: "Sunt bucuros sa constat si ca actorii politici, putere si opozitie, au inteles ca, dincolo de contradictiile inerente, firesti in democratie, exista si calea dezbaterii si dialogului. In aceste prime luni ale anului 2015, consultarile au devenit normalitate."

Dupa ce presedintele a trimis legea Codului Fiscal la reexaminare, alesii au decis reducerea in etape a TVA-ului, de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19%, din 2017. In plus impozitul pe constructii speciale si supracciza la carburanti vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, Codul Fiscal lasa posibilitatea consiliilor locale sa majoreze la 500% impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite. Odata votat, Codul Fiscal trebuie promulgat de presedinte, care a sugerat ca este de acord cu noua forma.

Prevederile noului Cod Fiscal

Amendamentele aprobate in unanimitate prevad reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti se amana pentru 1 ianuarie 2017, in schimb ramane in vigoare eliminarea taxei pe constructiile speciale pentru investitiile in agricultura incepand cu 1 ianuarie 2016.

In privinta impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra in vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.

Comisia pentru buget, la propunerea secretarului de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu, a aprobat un amendament care vizeaza acordarea posibilitatii consiliilor locale de a majora impozitul pe cladiri si pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile situate in intravilan neingrijite. Criteriile de incadrare a cladirilor in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite, precum si procedura de aplicare se adopta prin hotararea Consiliului local. Cladirile si terenurile incadrate la aceasta categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Ministerul de Finante a mai propus o serie de amendamente de clarificare, erori gramaticale, decizii ale Curtii Constitutionale care trebuie transpuse in legislatie, amendamente care au fost aprobate de comisie.

Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal a fost adoptata marti de Senat. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Ministrul Finantelor anunta crestere economica de peste 4%

Noul Cod fiscal va aduce in 2016 o crestere a consumului de 4,1%, o majorare a investitiilor de peste 6%, o inflatie medie de 0,5% si o crestere economica de peste 4%, a declarat joi, in Camera Deputatilor, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Acest Cod fiscal de astazi duce în 2016 la o crestere a consumului de 4,1%, o majorare a investitiilor de peste 6% si o inflatie medie de 0,5%, respectiv la o crestere economica de peste 4%, ceea ce inseamna ca PIB-ul Romaniei va fi anul viitor de aproximativ 743 miliarde de lei", a mentionat Teodorovici.

Potrivit acestuia, Codul fiscal a generat "discutii ample si dezbateri aprinse". 'Probabil că se putea mai mult, se putea mai bine. Ceea ce este insa important este ca astazi avem un proiect comun iar castigul oricarei democratii este capacitatea de a construi impreuna', a mai spus ministrul Finantelor.

Acesta a subliniat ca relansarea cresterii economice, sporirea puterii de cumparare a cetatenilor, stimularea mediului de afaceri, imbunatatirea competitivitatii economiei romanesti si eliminarea discriminarilor generate de sistemul fiscal actual sunt obiective de interes national pentru "promovarea carora Parlamentul Romaniei a votat astazi acest Cod fiscal".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Sa-l folosim pe Iohannis si sa-l lasam sa ne foloseasca". Mesajul de pace al lui Liviu Dragnea pentru membrii PSD

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca saptamana aceasta s-a dovedit, in cadrul consultarilor cu partidele parlamentare pe proiectul noului cod fiscal, ca PSD poate sa promoveze niste idei despre un alt climat politic.

Cand va fi finalizata Legea Salarizarii. Ponta:
Cand va fi finalizata Legea Salarizarii. Ponta: "Nimeni nu a zis ca de la 1 ianuarie toata lumea are salarii mult mai mari"

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca legea salarizarii bugetarilor va intra in dezbatere pentru a fi finalizata imediat ce noul Cod fiscal va fi promulgat.

Cum ar putea fi afectata Romania de problemele Chinei. Avertismentul expertilor despre masurile incluse in noul COD FISCAL
Cum ar putea fi afectata Romania de problemele Chinei. Avertismentul expertilor despre masurile incluse in noul COD FISCAL

Desi se afla la mii de kilometri distanta, Romania poate fi afectata de problemele Chinei. Autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa fie mai prudente, spun analistii. Sa nu promita reduceri de taxe si cresteri de salarii in acelasi timp.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.