Delegatia FMI a discutat cu Isarescu despre situatia creditelor in franci. Ce a anuntat BNR cu privire la legea conversiei

Ultimul update: Vineri 30 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Marti 27 Ianuarie 2015 10:39
Categorie: Financiar

Delegatia FMI s-a intalnit marti cu conducerea BNR, pentru a discuta ce se poate face in cazul romanilor cu credite in franci elvetieni.

Tot marti, din Parlament a plecat o somatie catre BNR. Intr-o saptamana, reprezentantii Bancii Nationale trebuie sa prezinte masurile concrete pe care le-au luat pentru sprijinirea datornicilor in negocierile acestora cu bancile. Deputata Andreea Paul Vass spune ca a primit sute de emailuri de la oameni care s-au plans ca n-au gasit intelegere si a anuntat ca va participa la negocieri alaturi de unul dintre ei.

Intalnirea dintre FMI si guvernatorul BNR a durat 4 ore. S-a discutat despre conversia creditelor din valuta in lei si despre legea insolventei. In privinta conversei, BNR si-a exprimat deja punctul de vedere ca nu e de acord cu o reconversie la alt curs decat cel de piata, care nu e atat de avantajos pentru clienti.

Zeci de romani indatorati s-au strans in fata sediului Bancii Nationale in timpul intalnirii. Oamenii s-au plans ca, atunci cand s-au imprumutat in franci, nimeni nu le-a vorbit despre riscuri.

Andreea Cristoforidis: "Am o rata de 960 de franci, de la 2200 de lei 4.700 de lei la cursul bancii. In prezent le-am spus ca poate sa-mi ia casa ca eu nu mai platesc."

Cristian Ghica: "Noi am cazut in plasa, suntem si noi vinovati, dar din toata aceasta vina impartita, doar noi platim."

Reprezentanti ai BNR, ai Bancilor Comerciale si asociatii pentru protectia consumatorilor au fost marti invitati in fata comisiei de Buget Finante a Camerei Deputatilor. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a cerut de la Banca Nationala un raport clar cu demersurile facute in sprijinul romanilor care au credite in franci.

Eugen Nicolaescu, deputat PNL: "Un raport asupra modului in care s-a implicat in aceasta actiune. Si ce a facut pana in prezent. Cate contracte de imprumut au fost renegociate, care au fost solutiile gasite."

Sute de oameni s-au plans deja ca bancile nu arata intelegere nici macar acum, iar unul dintre parlamentari e hotarat sa insoteasca un client la discutiile in care isi renegociaza contractul cu banca.

Andreea Paul Vass, deputat PDL:"Toata lumea ne spune ca solutia e negocierea individuala. Se pare ca ea nu functioneaza."

Reprezentantii bancilor sustin insa ca solutia nu poate fi gasita decat individual, in functie de situatia fiecarui client in parte.

Florin Danescu, presedinte executiv ARB: "A aborda colectiv si a lua o decize astazi ca bancile sa opereze colectiv la cursul istoric ar fi o greseala si ar duce la disfunctii majore pe piata."

Steven van Groningen, Presedinte Raiffeisen Romania: "De ce trebuie sa cream un cost pentru sistemul bancar care ar putea sa fie intre 7 si 900 de milioane. In cateva saptamani a crescut cu 20% francul elvetian, ceea ce se traduce printr-o crestere de rata intre 10-15%. Vorbim prea mult despre un grup relativ mic care are probleme."

Parlamentarii opozitiei au acuzat si guvernul ca nu are o pozitie clara in privinta legii privind conversia creditului.

Grexit 2015. Sefa FMI avertizeaza. Ce se va intampla daca va fi restructurata datoria gigant a Greciei
Grexit 2015. Sefa FMI avertizeaza. Ce se va intampla daca va fi restructurata datoria gigant a Greciei
VIDEO PROTVPLUS.RO
apartamente
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare ca în 2008. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite, de 3,5 ori mai mari ca în țările de origine
Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat
Țara preferată de români pentru joburi majorează masiv salariul minim
Efectele Brexitului. Salariile au explodat în Regat, dar nu mai sunt angajați
euro
Când va adopta România moneda EURO. Anunțul făcut de Guvern
Se scumpește masa de Crăciun. Comparație între prețul produselor în 2017 și în 2018
Noi reguli pentru darea în plată. Cum vor putea românii să scape de datorii
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”
Volkswagen ocolește România. Ce țară a ales pentru investiția gigant din estul Europei
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut