Victor Ponta: Romania ar putea incheia un nou tip de acord cu FMI, urmand modelul Poloniei
Romania ar putea incheia un nou tip de acord cu Fondul Monetar International dupa expirarea actualului program, urmand modelul Poloniei, care are la dispozitie o linie de credit flexibila.
Aceasta poate fi reinnoita si accesata in caz de urgenta, a declarat premierul Victor Ponta, care a anuntat acest lucru pe pagina lui de Facebook.
"Daca vom incheia acordul cu succes, si eu cred ca il vom incheia, nu vom mai avea nevoie de un nou acord de tip preventiv. Poate vom putea discuta un alt tip de intelegere. Cred ca sunt mai multe feluri de acorduri cu FMI, de exemplu cum e cel al Poloniei", a spus miercuri Ponta, citat de Reuters.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie a anului viitor si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie anul trecut, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009. Delegatii ale FMI si UE sunt asteptate in Bucuresti in ianuarie pentru cea de a treia evaluare a acordului stand-by.
Reprezentantii FMI au amanat anul acesta de doua ori prezentarea unui raport de evaluare privind evolutia Romaniei in cadrul programului, prima data din cauza unei neintelegeri intre guvern si FMI privind reducerea CAS, iar a doua oara in contextul alegerilor prezidentiale din noiembrie. In aceste conditii, programul s-a prelungit pana in septembrie 2015, fata de data initiala de incheiere, care era stabilita in luna martie a anului viitor.
O misiune tehnica a creditorilor internationali a fost prezenta in Romania intre 2-10 decembrie, insa exclusiv pentru discutii privind bugetul pe 2015.
Incheierea unei noi intelegeri cu FMI ar putea ajuta la atenuarea sentimentului de ingrijorare in randul investitorilor, care se tem ca progresele economice si financiare inregistrate de Romania in ultimii ani vor fi inversate odata ce tara nu va mai beneficia de sprijinul institutiilor financiare. Noul acord ar putea lua forma unei linii de credit flexibile, de tipul celei acordate Poloniei, care este accesata doar in cazuri extreme si care presupune termeni mai putin rigizi decat cei inclusi in acordurile incheiate cu Romania, inclusiv raportat la frecventa misiunilor de evaluare, care ar urma sa se desfasoare odata la sase luni, fata de trei luni in prezent.
Polonia a incheiat un acord de credit flexibil (LCM) cu FMI in 2009, in valoare de 33,8 miliarde de euro, din care nu a atras fonduri si pe care l-a reinnoit in ianuarie 2013.