De ce a respins de fapt Iohannis bugetul pe 2019. Este o premieră în politică


Ultimul update: Vineri 22 Februarie 2019 20:28
Data publicarii: Vineri 22 Februarie 2019 18:27
Categorie: Stiri Economice

Scandalul în legătură cu bugetul pe 2019 intră în prelungiri.

 

În premieră pentru România, preşedintele contestă la Curtea Constituţională legea prin care s-au împărţit banii ţării. ''Actul, încalca atât Constituţia, cât şi angajamentele faţă de Uniunea Europeana'', susţine şeful statului, care a vorbit astăzi, despre „bugetul ruşinii naţionale". În replică, cei de la PSD, îl acuză pe Klaus Iohannis că-şi face campanie electorală.

Este prima oară când un preşedinte contestă bugetul de stat la Curtea Constituţională. Doar Traian Băsescu a mai refuzat promulgarea legii privind bugetul de stat în 2014, dar atunci a retrimis actul normativ în Parlament. Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, legea bugetului ar încălca 7 articole din legea fundamentală.

Şeful statului spune că, prin legea bugetului pe 2019, au fost încălcate angajamentele ţării noastre în Uniunea Europeană. Adică MTO - obiectivul bugetar pe termen mediu- dar şi diferenţele prea mari între creşterea economică prognozata de Comisia Europeană şi cea făcută de Guvern.

Transferul cheltuielilor sociale în sarcina autorităţilor locale este o altă nemulţumire a şefului statului. La fel şi banii pe care îi vor primi partidele politice, de 20 de ori mai mulţi decât în anii trecut, susţine Klaus Iohannis.

În replică, PSD susţine că preşedintele României minte pentru că ar fi în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Bugetul pentru anul în curs a fost adoptat, vinerea trecută. Majorarea alocaţiilor pentru copii, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 martie, mai are şi ea de aşteptat, până la decizia Curţii Constituţionale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

CCR va discuta pe 6 martie sesizarea lui Iohannis pe legea bugetului
Bugetul pe 2019 a fost adoptat. Dăncilă: ”Aveți încredere în economia națională”
La ce se uita Varujan Vosganian în ședința de dezbatere a Bugetului. VIDEO
FULLSCREEN
De ce a respins de fapt Iohannis bugetul pe 2019. Este o premieră în politică
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO