Cumpărăturile cu plata cash ar putea fi plafonate. Limita maximă pe care vrea să o impună CE
Comisia Europeană studiază posibilitatea stabilirii unui plafon de 10.000 de euro pentru cumpărăturile cu plata în numerar în toată Uniunea Europeană.
Măsura este menită să combată spălarea de bani obţinuţi prin activităţi ilegale, a declarat luni la o conferinţă pe această temă comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, potrivit EFE.
Această măsură ar putea fi cuprinsă într-un pachet cu noi iniţiative împotriva spălării de capitaluri în UE, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie şi în care se vor mai regăsi crearea unei noi instituţii europene ce va avea în atribuţii lupta împotriva spălării de bani şi actualizarea sau armonizarea normelor în materie.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Comisarul McGuinness a subliniat că cea mai mare parte a câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în numerar, care apoi este investit în proprietăţi sau bunuri de valoare pentru a disimula originea ilegală a banilor, motiv pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi de peste 10.000 de euro, scrie Agerpres.
Însă aceste reguli ''nu funcţionează bine'', astfel că Bruxellesul studiază ''stabilirea în întreaga UE a unei limite maxime de 10.000 de euro pentru plăţile în numerar'', deşi unele statele membre au plafoane chiar sub această sumă, a explicat comisarul european.
Un plafon de 10.000 de euro, a argumentat McGuinness, este "suficient de înalt pentru a nu pune sub semnul întrebării euro ca monedă de schimb legală şi nici nu va afecta incluziunea financiară'', iar în acelaşi timp este ''suficient de redus pentru a face mai dificil pentru delincvenţi să spele mari sume în numerar''.