Cum va arăta Fondul Suveran de Investiţii: "Dacă va fi sub regim politic, nu are șanse de izbândă"
Guvernul vrea să înfiinţeze un fond uriaş de investiţii, numit pe măsură "Suveran", prin care să finanţeze proiectele pentru care nu există bani în buget de la spitale, la autostrăzi şi cai ferate.
Proiectul a fost publicat de Ministerul Finanţelor şi prevede că "zestrea" acestui fond să fie formată din acţiuni în valoare de 45 de miliarde de lei de la companiile rentabile de stat şi aproape două miliarde de lei de la buget.
Astfel, va fi creată o companie mamut care poate genera investiţii majore, dacă e bine gestionată. Opoziţia se întreabă însă, dacă de acest fond uriaş, nu va profită de fapt, clientela politică.
În lista celor 27 de companii care vor intră în portofoliul Fondului Suveran găsim companii controlate integral de stat că Loteria Română sau în care statul este acţionar majoritar, că Hidroelectrica şi Compania de Aeroporturi Bucureşti. Proiectul interzice Fondului să piardă majoritatea în aceste companii.
Horia Gustă, vicepreşedinte Asociaţia Administratorilor de Fonduri: "Eu nu cred că e un lucru bun că statul să rămână majoritar în continuare, pentru că va decide până la capăt, îşi va păstra vetoul şi acţiunile până la capăt.”
Fondul va deţine însă şi participaţii minoritare la companii private din telecomunicaţii şi energie, inclusiv 20 la sută din OMV Petrom. Toate acţiunile valorează 45 de miliarde de lei, cât vânzările anuale ale celor mai mari 3 companii româneşti - Automobile Dacia, OMV Petrom şi Kaufland.
Fonduri Suverane au şi ţări că Norvegia sau Quatarul, care sunt mai bogate decât România.
Victor Iancu, reprezentant KPMG: "În general un Fond de asemenea anvergură are potenţialul de a fi viabil în contextul în care există un excedent bugetar la nivelul statului respectiv."
Succesul fondului depinde de modul în care vor fi numiţi şefii lui.
Horia Gustă, vicepreşedinte Asociaţia Administratorilor de Fonduri: "Dacă acest fond rămâne în integralitatea să sub regim politic, cu numiri politice şansele sunt destul de mici, nu îl văd cu şanse bune de izbândă."
Proiectul elaborat de Ministerul Finanţelor spune că Fondul Suveran va atrage bani şi de la investitori străini.
Victor Iancu, reprezentant KPMG: "Retorica autorităţilor până acum în ceea ce priveşte investitorii străini, companiile multinaţionale au fost în altă direcţie. Şi acum nu ştiu, să înţelegem că este un switch în zona asta?!"
Proiectul prevede că Fondul Suveran va investi în diverse proiecte, cum ar fi spitalele regionale sau autostrăzile.
Dan Vilceanu, deputat PNL: "Este o afirmaţia falsă şi o minciună din start pentru că România poate beneficia de fonduri europene pentru spitale regionale, pentru drumuri, caiferate, şi nu atrage aceste sume. "
Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern, apoi va fi trimis Parlamentului.