Cum sa investesti in faliment si sa ajungi milionar. Reteta avocatilor cu "miros fin"

Ultimul update: Duminica 07 Octombrie 2012 16:14
Data publicarii: Sambata 31 Martie 2012 18:45
Categorie: Financiar

Criza este pentru unii un izvor nesecat de bani. Insolventa firmelor care nu mai rezista pe linia de plutire este pentru ei afacerea secolului.

Avocatii cu miros fin pentru profit au castigat milioane de euro dupa ce au preluat administrarea firmelor aflate in incapacitate de plata sau le-au vandut bunurile, cand au ajuns la faliment.

Iar 2012 se arata pentru ei un an si mai bun: au estimat ca numarul firmelor mari care le vor cere ajutorul va creste de patru ori.

Remus Borza este un avocat din Baia Mare, care a venit in Bucuresti acum 17 ani. Astazi gestioneaza un imperiu: doua treimi din proiectele imobiliare din Capitala, fabrici, companii de transport si o firma producatoare de ceaiuri. In total 140 de societati in valoare de 600 de milioane de euro, intrate in incapacitate de plata.

Este platit pentru administrarea fiecareia dintre ele, iar in cazul falimentului, casa lui de insolventa primeste un comision de la 3 pana la 10 la suta din vanzarea activelor.

Unul dintre proiectele actuale este in jurul unui hotel de 5 stele din centrul Capitalei, care a acumulat datorii. Actionarii au cerut tribunalului intrarea in insolvesnta a afacerii, iar aici a intrat in scena avocatul Remus Borza, care a devenit astfel expert si in administrare hoteliera.

Afacerea impresionanta ii permite totusi cateva hobby-uri de lux. A vizitat 92 de tari si si-a cumparat cateva ceasuri scumpe. De pilda, unul pe care il poarta frecvent costa aproape 50.000 de euro.

In ultimul timp, insolventa a devenit o scapare pentru multe companii. O afacere aflata in incapacitate de plata nu poate fi executata silit de creditori, iar dobanzile si penalitatile nu mai cresc.

Partea proasta e ca actionarii nu mai au nicio putere asupra societatii. O lasa pe mainile unui administrator judiciar care face un plan de gestiune. Avocatul Andrei Cionca munceste intr-o casa de insolventa cu un portofoliu de 250 de firme si o cifra de afaceri de 5 milioane de euro.

Razvan Zavaleanu a lasat si el o cariera de fotbalist la o echipa din divizia B pentru ocupatii mai banoase. Casa lui de insolventa din Cluj are acum o cifra de afaceri de un milion de dolari.

La nivel national, cifra de afaceri a caselor de insolventa a ajuns la 30 de milioane de euro, spun avocatii din domeniu.

Asta, in conditiile in care numai in 2011 22.000 de societati au intrat in incapacitate de plata. Potrivit expertilor, doar 1 la suta reusesc sa reintre in circuitul economic, restul, 99 la suta, sunt vandute dupa ce ajung la faliment. 

OTV a intrat in faliment. Tribunalul Bucuresti a declansat procedura de insolventa a televiziunii
OTV a intrat in faliment. Tribunalul Bucuresti a declansat procedura de insolventa a televiziunii
VIDEO PROTVPLUS.RO
KFOR, Kosovo - Getty
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
apartamente
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia
Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat
Țara preferată de români pentru joburi majorează masiv salariul minim
Efectele Brexitului. Salariile au explodat în Regat, dar nu mai sunt angajați