Cum s-au pierdut ieri 2 miliarde de euro pe Bursa de la Bucuresti
S-au evaporat in doar cateva ore, in cea mai proasta zi din cate a avut piata noastra in ultimele 15 luni. Actiunile romanesti au scazut astfel cel mai mult din intreaga Europa care a inceput saptamana, la fel cum a sfarsit-o: in mare tensiune.
Bomba a fost aruncata in piata de agentia de rating Standard & Poors: ratingul celei mai puternice economii din lume a fost redus de la triplu A la AA+, sambata dimineata. Primele efecte s-au vazut luni, la deschiderea burselor.
Socul s-a resimtit intai in Asia unde pietele au inchis pe rosu in toate marile centre financiare ale Estului. Unda a lovit apoi Europa: bursele din Londra, Frankfurt, Madrid, Paris au inregistrat scaderi semnificative. In Bucuresti scaderile au fost mult mai mari decat in vestul Europei. 1 miliard si jumatate de euro. Iar in urma cu cateva ore s-au deschis si bursele din Statele Unite care au scazut si ele de la un minut la altul.
Guvernatorul BNR iese cu declaratii linistitoare in acest moment delicat: Romania poate face fata si celor mai pesimiste scenarii.
Suntem cu un pas inaintea altor tari pentru ca noi am luat deja masurile de austeritate, spun oficialii.
Situatia este insa foarte tensionata si suntem intr-un echilibru cat se poate de fragil. Asa ca nu ne permitem nici cel mai mic pas gresit.
Asadar, majorarea salariilor bugetarilor sau a pensiilor vor trebui calculate la virgula pentru ca guvernul nu poate da niciun euro in plus peste ce isi permite.
Cu putin noroc economia va creste in 2011 chiar cu peste 1,5%, cifra prognozata.
Cat priveste 2012 cel mai mare risc este ca tarile dezvoltate sa intre din nou in recesiune si sa cumpere mai putine produse romanesti. Efectul ar putea fi insa compensat daca intre timp companiile private de aici isi revin si vor majora salariile pentru a incuraja consumul.
A fost una dintre cele mai negre zile pentru bursa de valori de la Bucuresti din acest an. Cateva dintre actiunile companiilor listate la Bucuresti au pierdut in cateva ore pana la 15% din valoare si au fost oprite de la tranzactionare.
Iar pe piata valutara francul elvetian bate record dupa record si a ajuns la 3,91 lei. Este totusi si o veste buna: leul se tine tare in fata euro si ramane in jurul valorii de 4,24 lei.
Autoritatile europene au anuntat primele masuri : Banca Centrala Europeana va cumpara obligatiuni emise de Spania si Italia cu pana la 850 de miliarde de euro pentru a le scoate la mal. Iar inainte de deschiderea pietelor asiatice ministrii finantelor si guvernatorii bancilor centrale din cele mai bogate sapte tari ale lumii au convocat o videoconferinta de urgenta pentru a gasi masuri de stabilizare a pietelor.