Cum puteti obtine despagubiri dupa fenomenele meteo extreme. Familia careia vantul i-a facut praf balconul a ajuns la INMH
Episodul violent de vant de acum 10 zile i-a adus la INMH pe cei care au inceput sa numere pagubele. Firme de asigurari sau cetateni obisnuiti cer o dovada care sa ateste ca in zona s-au inregistrat fenomene meteo periculoase.
In baza lor, pot obtine despagubiri de la asigurator, iar cei din urma se conving ca nu sunt pacaliti. Mare atentie insa! Nu toate asigurarile va dau dreptul sa cereti bani pentru reparatii.
Sotii Costea sunt una dintre cele 2 familii de bucuresteni care s-au trezit ca vantul turbat le-a zburat balconul si l-a facut una cu pamantul. Acum socotesc pagubele materiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
S-au gandit ca pot sa foloseasca asigurarea facultativa pentru locuinta, pentru care platesc 140 de lei anual, dar ca sa-si depuna dosarul la firma de asigurari, au cerut de la Institutului National de Meteorologie o dovada ca a fost vreme extrema. Si nu sunt singurii.
Director INMH: “Au cerut persoane fizice, persoane juridice, inclusiv firme de asigurari.Aici se scrie ca au fost 82km pe ora la Filaret, cea mai mare viteza. A fost un fenomen neobisnuit, astfel de viteze ale vantului sunt mai degraba vara.”
Hartia pentru care se achita 80 de lei nu rezolva insa totul! Urmatorul pas este ca firma de asigurare sa faca o constatare. Ricuri sunt si aici, pentru ca asiguratorul poate refuza sa va dea vreun ban.
Reprezentat Asociatia Asiguratorilor: “Daca a zburat un singur balcon din 100 inseamna ca acolo a fost o problema.”
Atentie! Cei care au asigurari obligatorii de locuinte, unde sunt acoperite doar dezastrele, cutremure, alunecari de teren si inundatiile, nu pot cere despagubiri pentru daune provocate de furtuna, grindina, vijelii sau fulgere. In acest caz sunt necesare asigurarile suplimentare. Cu cat platesti mai mult, cu atat ai mai multe riscuri incluse.
Atenti ar trebui sa fie si soferii, chiar daca au polite casco. In cazul unei inundatii, de exemplu, daca masina este parcata si intra apa la motor, asiguratorul plateste cheltuielile de reparatii. daca sunteti insa pe drum si intrati intr-o zona inundata crezand ca puteti trece fara probleme, sunteti buni de plata.
Sfaturile sunt ultile atata vreme cat meteorologii ne-au avertizat ca fenomenele extreme vor deveni din ce in ce mai dese nu doar in Romania, ci la nivel global.