Asigurarile obligatorii de locuinte se vor scumpi. In ce consta propunerea Autoritatii de Supraveghere Financiara
Institutia a lansat in dezbatere publica mai multe modificari la legea asigurarilor si vrea ca oamenii care cer despagubiri in caz de cutremur sa plateasca o parte din suma.
Specialistii sustin ca astfel vor sa-i impiedice pe titularii politelor sa-si mai zugraveasca locuinta pe banii de asigurare.
Asigurarea obligatorie costa 10 euro pe an pentru locuintele din chirpici sau lemn, si 20 de euro pentru cele din beton sau caramida. Asiguratorii care cer acum scumpirea politei sustin ca nu poate fi aceeasi valoare a primei, cel putin in caz de cutremur, peste tot in tara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asta pentru ca cele mai afectate zone la seism sunt Sud-Est, Est si Sud, in timp ce in Centrul tarii, de exemplu, miscarile telurice abia se resimt.
Misu Negritoiu, presedintele ASF: "Suntem o tara mare si cu riscuri diverse si un singur tip de asigurare nu se potriveste peste tot. Asa ca vom incerca sa ajustam catre categorii de riscuri mai specifice pentru regiuni diferite, daca vorbim de o singura polita".
Cei de la ASF propun mai multe modificari la legea asigurarilor obligatorii de locuinta. Cea mai importanta este fransiza, adica introducerea unei sume pe care orice proprietar sa o plateasca atunci cand cere despagubire pentru eventuale crapaturi aparute in casa de la cutremur.
Misu Negritoiu, presedinte ASF: "Probabil ca fransiza care a fost propusa va ajuta la imbunatatirea sustenabilitatii si in cele din urma sa putem diferentia".
In paralel este propusa chiar scumpirea politei. Dar oamenii cu venituri mici vor plati mai greu, spune secretarul de stat Raed Arafat.
Propunerea de scumpire vine dupa ce in urma cutremurelor din ultimii ani, cele mai multe despagubiri au fost cu sume mici, de 100-200 de lei, adica zugraveli, reparatii de crapaturi sau caderi de tencuiala. Tocmai asta vor asiguratorii sa evite, pentru ca spun ei, ii costa prea mult instrumentarea daunelor.
Pe de alta parte, asigurarile obligatorii sunt un domeniu foarte profitabil, arata cifrele de la ASF. La fiecare 100 de lei incasati din asigurarile de calamitate, companiile au platit pana acum doar 17 lei despagubire.
Momentan sunt 1,2 milioane de polite active, iar Romania are peste 8 milioane de locuinte.
Sursa: Pro TV
Etichete: daune, locuinte, asigurari, asigurare obligatorie,
Dată publicare:
16-10-2016 18:29