Cum pot primi studenții 100.000 de euro. Condiția care trebuie îndeplinită

Ultima actualizare: 21-07-2020 09:50

Studenții din România cu idei inovatoare sunt sprijiniți dacă vor să înceapă o afacere.

Guvernul a aprobat un program de finanțare a start-up-urilor înființate de tineri, iar mai multe universități din țară vor să aplice. Doritorii pot primi până la 100.000 de euro cu o condiție, să participe la cursuri de antreprenoriat.

Alexandru e student și vrea să își deschidă o parfumerie. Se va înscrie în programul lansat de Guvern pentru a obține o finanțare.

Alexandru Lazăr, student: „Am călătorit în Egipt și acolo am fost într-un centru comercial și am văzut o parfumerie. Parfumurile se prepară în fața clientului, au esențele în sticle mari și m-am gândit că pe piața din Europa nu există încă conceptul acesta."

Un tânăr din Timișoara a obținut anul trecut, pe când era student, o finanțare de peste 30.000 de euro printr-un program similar. Acum are un atelier de printare 3D.

Tarek Massalmeh, antreprenor: „Odată ce am auzit de oportunitatea de a primi finanțare care se va adresa în special studenților, am decis că tehnologia de printare 3D e viitorul și merită să încercăm piața și să vedem ce oportunități ne deschide."

Programul „Innotech Student" a primit în ultima ședință de Guvern un buget de 20 de milioane de euro, însă potrivit unor surse, până la finalul anului va crește până la 150 de milioane de euro. Banii vor ajunge la universitățile care se înscriu, dar care trebuie să organizeze cursuri de antreprenoriat.

Participanții care au cele mai bune planuri de afaceri pot încasa între 40.000 și 100.000 de euro, în funcție de numărul de angajați.

Marian Mocan, decan Facultatea de Management și Producție în Transporturi: „Îi ajutăm cum să pună ideile în practică și mai ales să îi finanțăm în partea a doua.”

Vlad Petcu, director administrativ adjunct Universitatea de Vest:„Îi învățăm ce înseamnă să aibă propriul business, îi atenționăm la eventualele zone de riscuri pe care trebuie să și le asume."

Florin Vilcea, consultant proiecte: „E susținută partea de inovație, de tehnologie, în principiu, dar nu sunt excluse nici celelalte domenii.”

Inițial, doritorii vor încasa 75 la sută din sumă. Când vor avea rezultatele pe care și le-au asumat în planul de afaceri, vor primi și restul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO