Comoara din subteran, de 75 de ori mai mare decat pretul Cupru Min. Detaliile ciudate ale vanzarii
Apar detalii ciudate in legatura cu vanzarea Cuprumin, societatea care exploateaza 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
La stabilirea pretului de incepere a licitatiei nu a fost luata in calcul si valoarea uriasa a zacamantului din subteran, de 75 de ori mai mare decat pretul de vanzare.
Asta in conditiile in care minereul mai contine pe langa cupru, aur si argint. Curios, raportul de evaluare a fost intocmit de o firma cu patru angajati, cu sediul intr-un apartament din Alba Iulia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, institutia din Ministerul Economiei care a organizat licitatia de vanzare a Cuprumin spune ca evaluarea pretului de vanzare a fost corecta, chiar daca nu a luat in considerare valoarea zacamantului de cupru care, printre altele, mai contine aur si argint.
Evaluarea a fost facuta de o frma de apartament dintr-un bloc din Alba Iulia. SC Evaluar are un capital social de 5000 de lei, a fost infiintata acum 20 ani, are 4 angajati si un profit anual de 12.000 de euro. Actionari sunt patru persoane fizice romane.
Surprinzator este ca nu a fost organizata o licitatie pentru angajarea firmei care a stabilit pretul minei.
"Selectia a fost facuta de societatea Cuprumin. Noi stim ca aceste rapoarte au respectat legislatia in vigoare. Mai multe nu pot sa va spun, daca cumva exista dubii in privinta acestor proceduri aplicate, institutiile statului trebuie sa se sesizeze", spune Florin Vladan, director OPSPI.
Este perfect legal spun reprezentantii evaluatorului. In 2008 au intocmit primul raport de evaluare cu ocazia unei privatizari nereusite, asa ca nu mai era nevoie de licitatie in 2012.
Valoarea totala cuprului din mina, aproape 2,4 milioane tone, este de 15 miliarde de euro. De 75 de ori mai mare decat pretul de vanzare.
La pachet, compania care a castigat licitatia a primit aproape 40.000 de tone de argint si 2000 de tone de aur.
In primii doi ani de exploatare cumparatorul va castiga peste 300 de milioane de euro din vanzarea cuprului, mai mult decat pretul platit pe mina.
Vineri va fi semnat contractul de vanzare-cumparare a Cuprumin.