Fructele si cartofii au dus din nou la cresterea inflatiei: 8,41%, in luna mai
Datele publicate de INS arata ca inflatia a urcat de la 8,34% in aprilie la 8,41% in luna mai. Cauzele principale sunt date de scumpirea fructelor proaspete, a cartofilor, mierii si zaharului.
Astfel, datele privind inflatia s-au situat sub media asteptarilor analistilor economici. Analistii se asteptau in medie la o crestere a preturilor de 0,3% in luna mai si la o rata anuala de 8,5%, potrivit Mediafax.
In mai 2011 fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare si nealimentare au crescut cu 0,2%, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%.
Preturile fructelor proaspete au inregistrat si in mai cel mai mare avans lunar, de 6,71%, devenind astfel cu 29,38% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut. Si cartofii au continuat sa se scumpeasca in mai, cu 3,59%. In acelasi timp, preturile la miere de albine si zahar au crescut cu 1,41% si respectiv cu 1,24%.
In primele cinci luni ale acestui an, preturile au crescut la cartofi cu 35%, iar la zahar cu 19%. Astfel, marfurile alimentare erau in luna mai cu 5,3% mai scumpe, comparativ cu finele anului trecut.
O ieftinire importanta se observa la oua, al caror pret a scazut in mai fata aprilie cu 6,41%.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% si asteptarile pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrala estimeaza ca inflatia anuala se va plasa la 8,7%.
Sursa: Mediafax
Etichete: INS, scumpiri, alimente, cartofi, statistici,
Dată publicare:
10-06-2011 10:14