Cu cat se vinde Romania in UE. Pretul terenului agricol, mai mic si de 20 ori decat in Vest
De la 1 ianuarie, si strainii pot cumpara teren agricol sau forestier in Romania, in aceleasi conditii ca noi. Dupa o interdictie de 7 ani, persoanele fizice beneficiaza si ele de aceasta facilitate.
Pana acum, doar companiile venite din afara puteau sa cumpere teren agricol sau forestier.
Asta chiar daca noua lege care inaspreste conditiile pentru strainii care vor pamanturi aici a fost trimisa de presedintele Traian Basescu in Parlament, pentru reexaminare.
Cum a devenit Romania o ferma cu proprietar din UE. Harta terenurilor detinute de straini
Pana anul acesta, in Romania a fost interzisa vanzarea terenurilor catre cetatenii straini, persoane fizice.
Dar cei 7 ani de la aderarea noastra la Uniunea Europeana au trecut, asa ca de la 1 ianuarie oricine poate cumpara teren.
Miruna Popescu, Uniunea Notarilor: "Nu este nicio diferenta intre un cetatean roman si unul strain, european, atunci cand vrea sa cumpere teren agricol sau forestier".
Pana acum, au cumparat terenuri doar companiile straine care au acumulat 800.000 de hectare.
Italienii si nemtii au investit in agricultura cel mai mult in vestul tarii, urmati de cei din tarile arabe in sud. Maghiarii sunt pe locul al patrulea, cu aproape 100.000 de hectare.
Presa scrie ca Ungaria planuieste sa cumpere in continuare teren in Ardeal de la cei care nu-l pot lucra, iar, in schimb, sa plateasca o renta viagera. Pamantul este dat apoi unui tanar care vrea sa il cultive.
Contactata de Stirile ProTV, ambasada tarii vecine nu a facut niciun comentariu pana la aceasta ora legat de acest subiect. Asta in conditiile in care in Ungaria strainii nu pot cumpara teren.
Karsai József, primar Battonya: "In 2004, a fost dat un moratoriu ca timp de 10 ani nu se vand terenuri agricole catre straini. Am prelungit moratoriul inca 5 ani. Ungurii nu vand terenurile pentru ca ei primesc de la stat subventii pentru a le cultiva si asta e sursa lor de existenta".
Cat costa terenul agricol in Romania
Strainii vin in Romania pentru avem preturi foarte mici. La noi hectarul costa, in medie, 2.400 de euro, in timp ce in Franta sau Germania 10.000 de metri patrati de teren arabil valoreaza peste 30.000 de euro.
Ionel Bociu, primar localitatea Jebel: "Reprezentantul unei firme de intermedieri a venit la noi la primarie fiind interesat sa cumpere, in numele unei societati sau a unor persoane fizice straine, aproximativ 2-3.000 de hectare de teren".
Presedintele Basescu a retrimis in Parlament legea vanzarii terenurilor catre straini.
Romanii aveau intaietate la cumparare unui teren. Abia dupa 30 de zile, daca nu se interesa nimeni, il putea cumpara un strain. "Nu ne va afecta", sustine italianul Mateo Luizzi, care are in arenda si proprietate in total 1.000 de hectare, undeva in Satu Mare.
Matteo Liuzzi: "Nu schimba mult pentru investitorii mari ca e persoana fizica sau persoana juridica. Am auzit ca foarte multi sunt interesati de parcele mai mici de teren".
Legea terenurilor agricole ar putea fi aprobata din nou de Parlament saptamana viitoare.