Calcul Stirile ProTV. Cat va plati in plus luna viitoare o familie cu 3 persoane la utilitati

Ultima actualizare: 10-01-2014 06:56

Scumpirile vin peste noi. Desi puterea de cumparare a romanilor este la minimul ultimilor ani, iar investitiile sunt la pamant, noul sistem de taxare impus de Guvern majoreaza si mai mult tarifele pentru utilitati si servicii.

La finalul anului, vom da pe facturi cu 100 de lei mai mult decat acum, sustin economistii.

Dupa doua valuri succesive de scumpiri inregistrate anul trecut, 2014 incepe tot cu majorari de preturi.

Estimarea scumpirilor facuta de specialisti la inceput de an arata in felul urmator:

Pentru factura de gaze 9 %, iar pentru telefon vom plati mai mult cu 3% daca nu va creste euro si mai mult. Curentul nu se va scumpi anul acesta, dar companiile din energie vor majora chiriile operatorilor de cablu si de internet, dupa introducereea taxei pe stalp. Asa ca preturile acestor doua servicii vor creste si ele cu cateva procente fiecare.

Calculele arata ca o familie formata din trei persoane va plati de luna viitoare, in medie, cu 30 de lei in plus pentru facturile de utilitati si servicii.

Din partea a doua a anului situatia se va inrautati, iar iarna viitoare cheltuielile vor fi mai mari cu circa 100 de lei fata de inceputul lui 2014.

Cel mai mare salt va fi facut de factura la gaze, care creste de la 500 de lei acum, la circa 550 de lei iarna viitoare si la aproape 1000 peste 4 ani.

Iar dupa cresterea chiriilor pentru stalpi si retele subterane, generata de taxa pentru constructii speciale, operatorii anunta ca totul se va simti in preturi.

"Taxa pe constructii speciale ne va influenta direct, nu indirect. La un moment dat daca presiunea preturilor erodeaza mult prea mult marginea de profit vor trebui sa se reflecte in pretul final", spune Radu Petric, presedinte Asociatiei de Comunicatii prin Cablu.

Procentele nu sunt foarte mari, insa adunate cu scumpirea benzinei si motorinei din cauza schimbarii modului de calcul al accizei, cu majorarea pretului la tigari sau cu modificarile de tarife pe care le vor face toate firmele ce vor avea anul acesta costuri tot mai mari de productie, transport si functionare, buzunarele noastre vor fi din ce in ce mai goale.

"Strang din ce in ce mai putine venituri din taxele deja stabilite si sunt nevoiti sa majoreze tot timpul. Cine stie ce ne mai asteapta si in 2014 la ce imaginatie bolnava de taxe au acesti ministrii", spune Sorin Paslaru, redactor sef ZF.

Asa ca majorarea salariului minim si indexarea pensiilor vor fi deja anulate de scumpirile anuntate pentru prima jumatate a anului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO