Orban: Rectificarea bugetară va aduce mai mulți bani pentru Sănătate şi Protecţie Socială
Sumele pentru Sănătate, Muncă şi Protecţie Socială vor fi mai mari de săptămâna viitoare, când va avea loc rectificarea bugetară, a anunţat joi seara premierul Ludovic Orban.
"Vom avea rectificarea bugetară, în cursul săptămânii viitoare, la care vom aloca bani pentru cheltuielile din domeniul Sănătăţii, care au crescut semnificativ. Vom aloca sume importante către Ministerul Sănătăţii, către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, vom creşte cheltuielile pe zona de Muncă şi Protecţie Socială. Va exista o creştere şi pe zona de investiţii. Încercăm să mobilizam toate resursele, fie din bugetul de stat, fie prin bugetele locale, fie din bugetul european, din fonduri europene, fie din alte resurse, credite de la creditori instituţionali cum ar fi BEI, BERD, Banca Mondială, pentru a putea asigura o finanţare consistentă a investiţiilor. Cam astea sunt modificările", a precizat premierul la Orban, potrivit Agerpres.
El a adăugat că şi pentru autorităţile locale vor fi majorate plafoanele de îndatorare şi de tragere.
"Şi pentru autorităţile locale o să mărim plafonul de îndatorare şi, de asemenea, plafonul de tragere, pentru că aceşti bani care sunt obţinuţi prin credite şi prin trageri pentru credite, care deja sunt contractate, nu pot fi folosiţi decât pentru investiţii şi reprezintă un instrument pentru a potenţa investiţiile", a detaliat premierul.
Când se fac plățile pentru mediul privat
Întrebat când vor începe plăţile către mediul privat, afectat de criza de coronavirus, şeful Guvernului a arătat că acestea se vor face imediat după ce vor fi evaluate solicitările pentru diferitele categorii de plăţi.
"Instrumentul de creditare a IMM-urilor va fi funcţional de marţi. Vom avea în cursul săptămânii viitoare primele evaluări în ceea ce priveşte alocările către şomajul tehnic şi, după intrarea în vigoare a rectificării bugetare, vom începe să facem plăţile. În ceea ce priveşte amânarea, suspendarea pe o perioadă de până la 9 luni a ratelor la bănci, iar este un proces care va începe şi se va derula - aici depinde în mare măsură şi de comportamentul băncilor", a spus Ludovic Orban, care a susţinut că există o deschidere dinspre sectorul financiar-bancar.
Premierul a mai anunţat, ca o noutate, pregătirea instrumentelor pentru asigurarea capitalului de lucru, a capitalului de investiţii, instrumentelor de lucru pentru companiile medii şi mari.
El a menţionat că, încă de la început, Guvernul a avut între obiective "optimizarea aparatului instituţiilor publice". "Acest proces de evaluare, de îmbunătăţire a activităţii instituţiilor este un proces în curs de desfăşurare. Cu siguranţă măsurile de digitalizare vor duce la un aparat mai suplu în sistemul public, vom fi într-o continuă evaluare a activităţii instituţiilor publice, astfel încât să determinăm o structură optimă, care să asigure servicii de calitate către cetăţeni, derulate într-un ritm cât mai rapid", a precizat şeful executivului.
Orban vrea ca demnitarii să fie vizaţi de şomajul tehnic
Premierul Ludovic Orban i-a cerut, joi, ministrului Muncii să găsească o formulă prin care şi demnitarii să fie vizaţi de ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic la nivelul sistemului public.
Prim-ministrul a precizat, joi, în ședința de Guvern, că a primit deja zeci de cereri de derogare din partea diferitelor sectoare ale sistemului public şi a subliniat că inclusiv demnitarii trebuie să îşi exprime solidaritatea cu cei afectaţi de criză.
"Deja am primit zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii pentru a susţine această derogare. Trebuie să facem o analiză foarte obiectivă. Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii", a spus Orban.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: D.B.
Etichete: epidemie, rectificare bugetara, ludovic orban,
Dată publicare:
10-04-2020 07:17