Criza sanitară a afectat veniturile tuturor. Doar 4 din 10 români mai pot pune bani deoparte
Criza sanitară a afectat grav veniturile tuturor. Dacă înainte de pandemie două treimi dintre români reuşeau să economisească fie şi câţiva lei pe lună, acum doar 4 din 10 mai pot pune bani deoparte, iar asta pe termen scurt, arată un studiu.
Pentru mai multă siguranţă, unii îşi ţin economiile în bancă. Alţii preferă să investească în titluri de stat ori chiar la bursă. Cei care au depozite sunt mai puţini, dar au economisit mai mult. Românii ţin în bănci peste 400 de miliarde de lei. Mai mult decât în toamna lui 2019.
Dacă înainte de declanşarea pandemiei, 68% dintre români reuşeau să economisească, acum doar 39% mai pot face asta, arată un studiu al Asociaţiei Române a Băncilor.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Cuplu cu copil: ”Sincer, nu prea s-a putut economisi din cauza pandemiei”.
Femeie: ”Pensiile sunt mici, cheltuielile sunt mari. Nu ne rămâne nimic din pensie”.
Iulian are 35 de ani şi poate fi considerat un caz fericit. Lucrează în IT şi, de câţiva ani, preferă să economisească în fiecare lună, inclusiv prin investiţii la bursă.
Iulian: ”În fiecare lună pun o porţiune din venituri şi pun la bursa. Între 5 şi 10%, depinde de lună, de cheltuieli. Planul să-l faci nu pe un an, ci pe 20-30 de ani”.
Deşi mai puţini, cei care au reuşit să pună bani deoparte au făcut depozite mai consistente în bănci.
Depozitele bancare ale românilor au ajuns, toamna trecută, la 410 de miliarde de lei, cu peste 50 de miliarde de lei mai mult faţă anul anterior.
Gabriela Folcuţ, reprezentant al Asociaţiei Române a Băncilor: ”Pandemia a adus impredictibilitate. De la începutul pandemiei, soldul depozitelor a avansat cu 13-15%”.
O altă variantă de economisire este cea de cumpărare de titluri de stat.
Începând cu această săptămână, titlurile de stat pot fi cumpărate de la ghişeele Poștei Romane. Un singur titlu costă 1 leu, însă majoritatea preferă să investească mai mulţi bani de atât. Câştigul vine însă după o perioadă de aşteptare, de 1, 3 sau 5 ani. Bineînţeles, cea mai mare dobândă este pentru perioada de 5 ani – 3,75% pe an.
Consuela Popă, Angajată Poşta Română: ”Avem clienţi care-şi scot de la bănci depozite şi pun în aceste titluri. Media este 5.000 de lei doar cei care pun la început, de curiozitate, sunt sume mai mici, pun 1.000”.
Irina Chitu, Platforma Financiară: ”Titlurile de stat sunt alternative pentru că sunt sigure, garantate de stat, practic împrumuţi statul, iar la scadenţă îţi recuperezi banii în totalitate. La titlurile de stat, la 1.000 de lei câştigăm 32,5 lei”.
Numai anul trecut, statul a obţinut 6 miliarde de euro de la populaţiei prin vânzarea de titluri de stat.
Sursa: Pro TV
Etichete: cheltuieli, economii, titluri de stat, criza financiara, depozite bancare,
Dată publicare:
11-01-2021 10:07