Criza din Ungaria. Din cauza dezastrului financiar, unii maghiari vor sa se INTOARCA in Romania

Ungaria

Guvernul maghiar sustine ca este obligat sa stea acum cu capul plecat in fata FMI si UE pentru a obtine un imprumut vital de pana la 17 miliarde de euro. Adevarul este insa ca Ungaria se afla in mijlocul unui val de critici internationale.

Iar acest lucru se intampla mai ales dupa ce a primit o lovitura "de demnitate", atunci cand ratingul sau de tara a fost retrogradat la categoria "junk".

Forintul maghiar a atins un minim istoric zilele trecute, iar criza financiara l-ar putea costa functia pe premierul Viktor Orban. Ori, cel putin, ministerul Economiei, care este condus de Gyorgy Matolcsy. Ministrul care a demarat discutiile pentru negocierea unui nou imprumut, Tamas Fellegi, va ajunge la Washington pentru sedinte informale cu FMI, pe care le-a caracterizat ca fiind "dificile". Apoi, el se va duce sa poarte alte discutii cu Berlinul, Parisul, Viena si Bruxelles-ul, care vor fi "si mai dificile".

Guvernul sau este tinta unul val de critici atat pe plan intern, cat si international, pentru ca a promovat doua legi economice la finalul anului 2011 care ar putea fi folosite pentru a interfera cu independenta Bancii Nationale a Ungariei, MNB. Guvernul l-a atacat in mod constant pe guvernatorul MNB Andras Simor pentru ca a refuzat sa se alature politicii de stimulare a cresterii economice prin mentinerea dobanzilor la un nivel scazut. Insa vineri, premierul Orban s-a vazut cu guvernatorul Simor si i-a promis acestuia o colaborare mult mai stransa intre Guvern si Banca Nationala. "Sistemul bancar maghiar este suficient de stabil" a anuntat MBN intr-un comunicat, ulterior.

Citește și
Viktor Orban, Vladimir Putin
Ungaria, degradata in categoria "junk" si de Fitch. Orban, comparat cu Putin de Financial Times
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Ungaria are nevoie de un imprumut ca sa reziste falimentului, pana cel tarziu in luna iulie. Insa unii analisti sunt de parere ca, dupa retrogradarea tarii si caderea dramatica a forintului, Ungaria are nevoie de acest imprumut in urmatoarele doua saptamani.

Guvernul conservator al partidului Fidesz a venit la putere in primavara anului 2010, cu promisiunea ca va crea un milion de locuri de munca in urmatorii 10 ani - un lucru foarte important, in conditiile in care Ungaria are cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana, scriu cei de la The Guardian. Doar aproximativ 55% din populatia apta de munca munceste si plateste taxele. Restul supravietuieste cu ajutorul pensiilor de handicap sau prin economia neagra. Insa cei care nu au un loc de munca raman in continuare la un nivel de 11%, cu o perspectiva de aplicare a unor noi taxe, la care se adauga si cresterea TVA la un nivel record in Uniunea Europeana: 27%.

Cresterea Taxei pe Valoare Adaugata nu face altceva decat sa accentueze criza locurilor de munca, in loc sa vina cu o solutie salvatoare. Bancile austriece, care domina piata financiara din Ungaria, au taiat de asemenea din resursele puse la dispozitia subsidiarelor. Astfel au ingreunat posibilitatile maghiarilor de a avea acces la credite.

Povestea lui Janos Toth - maghiarul care vrea sa se intoarca "acasa", in Romania

Janos Toth este un maghiar care a plecat in 1998 din Romania, impreuna cu sotia sa, "pentru o viata mai buna" in Ungaria. La fel ca mai toti maghiarii, el are un credit ipotecar mare, care a fost luat in franci elvetieni - incurajat de banca austriaca la care a facut imprumutul in 2008. La acel moment, rata dobanzii in franci elvetieni era mult mai mica decat cea in forinti. Un franc era 150 de forinti atunci, iar acum ... este 250.

Ca electrician, el munceste 14 ore zilnic, 6 zile pe saptamana, de multe ori chiar si duminica. Insa, din cauza caderii forintului, datoria lui continua sa creasca, in loc sa scada, si abia isi mai poate plati cheltuielile lunare. Cand a plecat din Romania, el a venit in Budapesta pentru a gasi "o viata mai buna". Acum se gandeste sa se intoarca. "Am sperat ca, daca vom munci din greu, copiii nostri se vor bucura intr-un final de economiile noastre. Acum insa vedem ca ei vor mosteni de fapt datoriile noastre" a spus Jozsef, un prieten de-al lui Janos.

SUA si UE nu il vad cu ochi buni pe premierul Orban

Surse apropiate UE au declarat ca executivul european este decis sa infranga rezistenta guvernului ungar in privinta mai multor legi deja aprobate si - cu cat Ungaria trage mai mult de timp - cu atat vor deveni mai dure cererile oficialilor de la Bruxelles. In decembrie, Ungaria se afla intr-o pozitie mai buna, dar a ajuns in prezent intr-o situatie in care UE poate cere retragerea unor legi care anterior ar fi fost acceptate la acordarea ajutorului financiar.

Pozitia Comisiei fata de Ungaria este evidenta din faptul ca in timp ce Fellegi spune in Ungaria ca va discuta in curand la Bruxelles despre acordul financiar, executivul UE nu a stabilit nici macar data unei vizite a acestuia. Comisia ar putea chiar sa nu inceapa discutiile cu negociatorul ungar, intrucat ar fi necesara o schimbare majora a retoricii si actiunilor guvernului pentru ca Fellegi sa fie primit la Bruxelles, scrie Index.

Potrivit siste-ului saptamanalului Figyelo, FMI va pune mai multe conditii Ungariei pentru acordarea unei facilitati de credit. Publicatia ungara citeaza un raport care urmeaza sa fie prezentat board-ului FMI la 18 ianuarie.

Astfel, guvernul de la Budapesta trebuie sa restabileasca independenta bancii centrale, sa consolideze Consiliul Fiscal, sa adopte o politica fiscala mai stricta, mai ales in privinta cheltuielilor, sa reduca substantial si eventual sa retraga taxele de criza si sa renunte la implementarea de politici economice pe termen scurt. in plus, Ungaria ar trebui sa reformeze sistemul de asistenta sociala, companiile de transport public si sa introduca posibilitatea falimentului personal. 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
The Economist: Ungaria, la limita. Dictatura isi face loc intr-o tara care se adanceste in datorii
The Economist: Ungaria, la limita. Dictatura isi face loc intr-o tara care se adanceste in datorii

Pare un soi de rezolutie ciudata de Anul Nou. De doua ori la rand, guvernul din Ungaria si-a inceput anul in mijlocul unor controverse legate de ceea ce criticii vad ca fiind grave deviatii de la normele democratiei.

Ungaria, degradata in categoria
Ungaria, degradata in categoria "junk" si de Fitch. Orban, comparat cu Putin de Financial Times

Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit, vineri, in scadere calificativul de tara al Ungariei, de la "BBB-", ultima treapta in categorioa recomandata pentru investitii, la "BB+", in categoria "junk".

Ungaria e disperata si cere de urgenta ajutorul FMI. Forintul, prabusit la un nou minim fata de euro
Ungaria e disperata si cere de urgenta ajutorul FMI. Forintul, prabusit la un nou minim fata de euro

Forintul s-a depreciat joi la un nou minim istoric fata de euro, iar dobanzile la care se imprumuta Ungaria pe termen lung au ajuns la 11%.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.