Cresc taxele și impozitele din Capitală. Va fi cea mai mare majorare din ultimii ani
Pentru că este mare inflația cresc taxele și impozitele din Capitală cu 5,1% de anul viitor. Decizia a fost luată astăzi în Consiliul General al Municipiului București.
Este cea mai mare majorare din ultimii ani, dictată de scumpirile din economie. Taxa de parcare rămâne aceeaşi dar cei cu mașini puternice vor simți cel mai mult majorarea.
Impozitele pe clădiri, terenuri și mașini cresc în București cu 5,1%, de la anul, a decis Consiliul General al Capitalei. Majorarea este, de fapt, o indexare cu rata inflației.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Astfel, dacă anul acesta o familie din sectorul 2 al Capitalei plătește un impozit de 250 de lei pentru un apartament de 50 de mii de euro, de la anul, va achita cu 13 lei în plus. Iar pentru o mașină, cu o capacitate de 2000 de cmc, impozitul este de 210 de lei anul acesta, iar de la anul - va fi cu 10 lei în plus.
Cei cu mașini puternice vor simți mai mult majorarea de taxe.
Cornel Grama, Consultant Fiscal: ”Dacă avem o mașină de 3000 cmc în prezent impozitul e 2445 lei, iar din 2023 va plăti 2565 lei. Problema e la peste 3000 cmc. La 3.100 cmc, impozitul acum e 5.084 lei și va fi 5.347 lei, la 5,1% creștere, deci aici se simte”.
Pe de altă parte, sunt menținute unele reduceri la plata taxelor pe clădiri și mașini. Cine achită anticipat taxele, în primele trei luni din an, obține o reducere de 10%. Iar proprietarii de mașini hibrid vor avea o reducere de 95% la impozit. Parcările în București rămân la fel de scumpe - un loc în sectorul 6 ajunge și la 600 de lei.
Răzvan Socolovici, Președinte Ședință Consiliu PMB: ”Un exemplu de taxă care nu crește este cea pentru locul de parcare, care rămâne la cuantumul care este și în acest an”.
Adrian Bența, Specialist Fiscal: ”În București o creștere de taxe e oricând previzibilă ținând cont de necesarul de investiții al Capitalei - mă refer la sistemul de încălzire și la infrastructură rutieră, plus că foarte multe persoane depind de subvențiile de la bugetul local”.
În anii trecuți, creșterile de impozite au fost mult mai mici, pentru că și inflația a fost mai redusă.