Cum a bătut Cristi Borcea ”toate recordurile posibile” din închisorile României

Ultimul update: Vineri 07 Septembrie 2018 20:10
Data publicarii: Vineri 07 Septembrie 2018 19:12
Categorie: Actualitate

Ieșit recent din închisoare, Cristi Borcea este din nou în atenția DNA. Împotriva lui și a conducerii închisorii Jilava a fost depusă o plângere penală.

Sindicaliștii din sistem susțin că au dovezi că deținutul ar fi fost favorizat în penitenciar, cu zile libere și mai multe vizite sau pachete - un tratament VIP.

"Cristi Borcea apărea în același timp și la cursuri de alfabetizare, şi la muncă, şi la dezbateri", acuză sindicaliştii care spun că astfel Borcea a devenit deținutul cu cele mai multe credite de când s-a inventat sistemul de bonificație. Borcea nu a vrut să comenteze situația.

Cristi Borcea, fost acţionar la clubul Dinamo, a schimbat lumea mondenă şi luxul de acasă cu celula din închisoare, în 2014. Atunci a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul transferurilor din fotbal.

Timp de patru ani, Borcea a bătut toate recordurile posibile din închisorile României, dovedind că puşcăria poate fi diferită, acuză  sindicaliştii din sistemul penitenciar.

Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare: "Am descoperit că Borcea în timp ce lucra învaţa, participa la dezbateri, făcea alfabetizare, scria cărţi. Este foarte posibil să fie înregistrat ca participând la activităţi de educaţie, dar să fie şi la activităţi sportive într-o altă locaţie. practic deţinutul borcea s-a aflat simultan în mai multe locaţii de unde a primit tot felul de credite."

Din toată această activitate frenetică a rezultat participarea lui Borcea la 140 de activităţi şi programe, în schimbul cărora a primit credite, adică puncte în baza cărora primea dreptul să iasă din închisoare şi să primească pachete suplimentare cu alimente. Problema este ca statistic vorbind, Borcea a urmat cursuri cât 300 de deţinuţi la un loc.

Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare: "Din verificările noastre, niciun deţinut, niciodată nu a strâns atâtea credite de când s-a inventat sistemul de creditare. Practic, este campionul, numărul unu, cel mai bun, cel mai activ din sistemul penitenciar.”

Aşa a fost posibil ca Cristi Borcea să beneficieze de 17 permisii, fiecare de 5 până la 7 zile, un nou record, susţin angajaţi din penitenciare.

Cristi Borcea ar fi fost răsfăţat în toate închisorile prin care a trecut, dar mai ales aici, la penitenciarul Jilava, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Și tot ei acuză faptul că deţinutul Borcea ar figura în evidenţele de-aici cu 30 sau 33 de zile muncite, atenţie, într-o lună, asta în condiţiile în care în aceeaşi lună ar fi plecat şi acasă, cu permisiune, încă 5-7 zile.

Toate aceste beneficii primite de Borcea au fost trimise la DNA care a fost sesizat în legătură cu favorizarea deţinutului de către conducerea închisorilor în care a fost cazat. Cristi Borcea, în schimb, a refuzat să comenteze situaţia.

Cazul său este doar un exemplu de corupţie din sistemul penitenciar, unul care arata ca VIP-urile beneficiază de tratament preferenţial cu complicitatea şefilor închisorii, spun sindicaliştii: de la zile mai multe de libertate, suplimentarea numărului de pachete cu alimente şi alte beneficii.

De altfel, asta a şi fost motiv de revoltă violentă, în urmă cu 2 ani, la penitenciarul Poarta Albă. Deţinuţii de rând se plângeau că sunt ţinuţi în condiţii inumane şi acuzau că vip-urile aveau parte de cele mai bune celule, de vizite şi convorbiri mai dese.

Şi infractorii mai puţin celebri pot avea propriile beneficii dacă au bani ca să ungă sistemul şi astfel să primească telefoane mobile, cartele telefonice, droguri şi ţigări din afara penitenciarului, acuza sindicaliştii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
urs barlad
Un bărbat a fost mușcat chiar de ursul pe care îl rănise cu o zi înainte
O conductă de gaz din Braşov a luat foc în plină zi, sub ochii trecătorilor
Pană de curent în Sectorul 3. Oamenii s-au încălzit la aragaz: "Se întâmplă des"
3 oameni au ajuns la spital din cauza unui câine. Poliţia a deschis o anchetă
Un copil de 3 ani din Dâmboviţa şi tatăl său sunt căutaţi de poliţie. De ce se teme mama
Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă? Deja s-au format cozi mari la vulcanizări
Baietel disparut
Băiețel de 3 ani, dat în urmărire națională. Cine l-a luat de acasă
Câte mii de deţinuţi au ieşit din închisori cu "marea eliberare" a lui Tudorel Toader
Un timişorean care a vopsit blocul în culorile tricolorului, amendat de poliţie
O traficantă de droguri şi-a primit banii înapoi de la statul român
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"