Cotațiile petrolului, la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni. Cum se explică declinul
Cotațiile petrolului au ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, comparativ cu luna iulie. Procentual, sunt cu 3% mai mici față de perioada de referință.
Scăderea cotațiilor petrolului s-a produs din cauza preocupărilor legate de scăderea cererii în SUA şi China, transmite Reuters, agenție preluată de news.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,14 dolari, sau cu 2,6%, până la 79,47 dolari pe baril.
Preţul ţiţeiului american a pierdut 2,12 dolari, sau 2,7%, până la 75,25 dolari pe baril.
Ambele valori de referinţă au atins cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie.
„Piaţa este în mod clar mai puţin preocupată de potenţialul de întrerupere a aprovizionării din Orientul Mijlociu şi se concentrează în schimb pe o relaxare”, au declarat analiştii ING Warren Patterson şi Ewa Manthey într-o notă către clienţi, referindu-se la condiţiile de aprovizionare cu ţiţei.
De asemenea, cântărind preţurile din piaţă, stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu aproape 12 milioane de barili săptămâna trecută, au declarat marţi seara surse din piaţă, citând cifrele Institutului American de Petrol. Aceasta ar fi cea mai mare creştere din februarie, în comparaţie cu datele guvernamentale.
Cu toate acestea, U.S. Energy Information Administration (EIA) a amânat publicarea datelor săptămânale privind inventarul petrolului, care de obicei are loc miercuri, până pe 15 noiembrie, pentru a finaliza o actualizare planificată a sistemelor.
Între timp, producţia de ţiţei din SUA va creşte în acest an cu ceva mai puţin decât erau aşteptările anterioare, dar consumul de petrol va scădea cu 300.000 de barili pe zi (bpd), a declarat marţi EIA, inversând prognoza anterioară de o creştere de 100.000 de barili pe zi.
Datele din China, cel mai mare importator de ţiţei din lume, au arătat că exporturile sale totale de bunuri şi servicii s-au contractat peste aşteptări, alimentând îngrijorările legate de perspectiva cererii de energie.
În zona euro, datele care arată scăderea vânzărilor cu amănuntul au evidenţiat, de asemenea, cererea slabă a consumatorilor şi perspectiva recesiunii.