Costul invaziei din Ucraina: Este nevoie de aproape 380 de miliarde de euro pentru a reconstrui țara după război
Ucraina va avea nevoie de aproape 380 de miliarde de euro pentru reconstrucția țării, arată un raport al Băncii Mondiale.
Aproape 10.000 de civili au fost uciși și două milioane de locuințe au fost avariate, a arătat Banca Mondială într-un nou raport.
Numai costul pentru curățarea molozului a fost estimat la 4.528.452.744 de euro, conform Băncii Mondiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
• Cel puțin 9.655 de civili au murit, inclusiv 465 de copii
• Aproape două milioane de locuințe au fost avariate
• Mai mult de una din cinci instituții de sănătate publică a fost avariată
• 650 de ambulanțe au fost avariate sau jefuite
În total, Banca Mondială a calculat pagubele directe aduse clădirilor și infrastructurii ucrainene, la 135 de miliarde de dolari (124.590.285.820 euro). În acest calcul nu au fost luate în considerare pagubele economice mai ample.
Bilanțul victimelor
Numărul real al civililor ucraineni uciși în război este probabil mult mai mare decât cifra oficială raportată. Având în vedere că zone vaste ale țării sunt încă ocupate de forțele rusești, anchetatorii nu au putut estima numărul total al victimelor.
Pagubele ar fi fost și mai mari dacă nu ar fi existat apărarea puternică a forțelor ucrainene, a remarcat Anna Bjerde, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. De asemenea, Ucraina a fost sprijinită puternic prin intermediul livrărilor de armament din Occident.
Ea a spus că cele mai mari pagube au fost înregistrate în regiunile de pe linia frontului din Donețk, Harkov, Luhansk și Kherson - cele patru regiuni pe care Putin a pretins că le-a anexat în septembrie anul trecut, deși nu deținea controlul deplin asupra niciuneia dintre ele.
Astfel, conform Băncii Mondiale, invazia Rusiei a anulat 15 ani de progres economic în Ucraina, reducând produsul intern brut al țării cu 29% și aducând 1,7 milioane de ucraineni în sărăcie.
Evaluarea a fost realizată de guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite.
Sectorul energetic al Ucrainei este grav afectat
Sectorul energetic al Ucrainei a înregistrat recent cele mai multe pagube, ca urmare a atacurilor Rusiei din timpul iernii asupra rețelei electrice și a altor centre energetice importante - inclusiv asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, situată în Zaporojie.
Pagubele totale suferite de sectorul energetic sunt acum de cinci ori mai mari decât în vara anului trecut, transmite Banca Mondială, conform Daily Mail.
Publicarea raportului Băncii Mondiale are loc după ce Ucraina și Fondul Monetar Internațional (FMI) au convenit asupra unui pachet de împrumuturi de 14,3 miliarde de euro, menit să susțină finanțele guvernamentale grav afectate de invazia Rusiei.