„Nu cred deloc că președintele Xi își dorește o Rusie din nou măreață”. Expert în istoria rusă, după vizita de la Moscova
Strânși la Bruxelles pentru summitul de primăvară, șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene discută despre cum pot ajuta Ucraina să lanseze mai rapid o contra-ofensivă redutabilă și decisivă.
Pe de altă parte, în contextul în care rușii folosesc tancuri fabricate la sfârșitul anilor 40, Dmitri Medvedev anunță că Rusia intenţionează să producă 1.500 de tancuri în 2023. Și amenință Haga și Berlinul cu salve de rachete.
Responsabilul rus pentru ameninţările cu... apocalipsa a lansat o nouă tiradă împotriva Occidentului, într-un interviu acordat presei de la Moscova.
Dmitri Medvedev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei: „A dispărut amenințarea unui conflict nuclear? Nu, nici vorbă. De fapt, a crescut. În Ucraina ajung zilnic arme occidentale, iar asta aduce tot mai aproape apocalipsa nucleară.”
Noile amenințări ale lui Medvedev
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei are un nou pretext pentru asemenea declaraţii: mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin. Mai întâi, Medvedev i-a avertizat pe judecătorii CPI că toți oamenii sunt „sub Dumnezeu și sub raza de acțiune a rachetelor". Apoi, a mers mai departe.
Dmitri Medvedev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei: „Unii nătărăi și neghiobi, ca minstrul german al justiției, zic: „Dacă Putin pune piciorul pe teritoriul nostru, îl arestăm”. Și ăsta e un om al legii? Înțelege el ce spune? Evident, aşa ceva nu se va întâmpla niciodată, dar să presupunem, prin absurd, că se întâmplă, că șeful unui stat nuclear intră, să zicem, pe teritoriul Germaniei, și este arestat. Asta ar fi o declarație de război împotriva Federației Ruse. Caz în care toate rachete noastre ar zbura către Budenstag, cancelarie etc.”
O dezlănţuire de furie de înţeles, dacă ţinem seama de ultimele veşti de pe frontul din Ucraina. Institutul pentru Studiul Războiului vede semne că Rusia şi-a încetinit operaţiunile în Bahmut. Potrivit americanilor, forţele Moscovei au obţinut „progrese marginale" în unele zone, în timp ce în altele, Ucraina a lansat contraatacuri tactice.
Şi respectatul general ucrainean Oleksandr Sirski, care a comandat toamna trecută ofensiva-fulger din regiunea Harkov, observă că atacurile ruseşti din zona Bahmutului şi-au pierdut din suflu. De luni de zile, mercenarii Wagner duc greul în zonă, în pofida apelurilor repetate de a primi muniţii şi susţinerea trupelor regulate.
Aşa se face că, potrivit agenţiei americane Bloomberg, fondatorul grupării, Evgheni Prigojin, s-ar pregăti să încheie activitățile grupului paramilitar din Ucraina și „să se concentreze din nou asupra Africii".
Piloții ruși care au doborât drona au fost decorați
Între timp, la Moscova, cei doi piloți ruși, care au provocat prăbuşirea în Marea Neagră a unei drone americane, au fost decoraţi de ministrul rus al Apărării cu „Ordinul pentru curaj".
John Kirby, Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă: „Nu cunosc nicio altă armată din lume care și-ar decora un pilot pentru că s-a lovit de o dronă. Cred că rușii se ghidează după o definiție a curajului cu totul diferită de a noastră. Nu am nici cea mai mică idee de ce (rușii) ar acorda un premiu pentru curaj unui pilot care, în cel mai bun caz, s-a dovedit un idiot.”
Pe de altă parte, mai marii de la Kremlin rumegă nervoşi rezultatele vizitei făcute de Xi Jinping la Moscova.
Profesorul Robert Service, expert în istoria rusă: „Nu cred deloc că președintele Xi își dorește o Rusie din nou măreață. El tocmai încearcă să clădească un nou Drum al Mătăsii de-a lungul fostelor state sovietice sudice, ceea ce intră în conflict cu interesele Rusiei Mari. Ce fac chinezii este să se folosească în relaţiile internaționale de acest lup sălbatic care e Rusia, ca să creeze probleme Alianței NATO și Americii, fără ca ei să ridice un deget.
Putin e acum la mâna chinezilor. Înainte de sosirea lui Xi, Putin a publicat un ditamai editorialul în presa chineză în care se declara deschis unei reglementări diplomatice a crizei ucrainene. Aș zice că avem semne că Beijingul îl împinge să găsească o ieșire din război.”
Cu atât mai sfidător este gestul făcut, probabil de un localnic curajos din Crimeea, care a înălţat un steag ucrainean pe un releu de transmisiuni din sudul Peninsulei anexate de Moscova în 2014.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina, vladimir putin, Dmitri Medvedev,
Dată publicare:
23-03-2023 19:57