Comuna Ciugud a găsit soluția prin care atrage investitori. Zona industrială s-a dezvoltat spectaculos
Ciugud - vestita comună din Alba - campioană la atragerea de fonduri europene, a găsit soluția pentru a-i atrage pe investitori.
Zona industrială s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. Autoritățile locale le oferă firmelor terenuri racordate la utilități, drumuri asfaltate și reduceri mari la impozitele pe clădiri.
În urmă cu 16 ani lângă Ciugud era o pășune. Acum se află un parc industrial în continuă dezvoltare. În 2007 era instalată o singură firmă, 14 ani mai târziu numărul companiilor a ajuns la 46.
„Am creat condițiile de dezvolatre. Am încercat să le aducem și alte servicii gen o grădiniță, transport public integrat, supraveghere video, zonă de parcare, zonă de restaurant. Încercam să încurajăm investițiile private serioase, mari”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Administrația locală acordă investitorilor reduceri de impozit în funcție de cifra de afaceri și numărul de locuri de muncă create. Reducerile pot ajunge până la 50%.
„În fiecare an primim câteva zeci de solicitări de informații din partea unor investitori. Le oferim și accesul foarte facil, suntem în apropierea unei autostrăzi importante care premite transportul mărfurilor spre exterior”, a explicat Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud.
Primul investitor care și-a mutat afacerea de la oraș în zona industrială a Ciugudului exportă acum în Estul și sud-estul Europei mare parte din producția de corpuri de iluminat.
„Zona era pustie, nu era nimic, era o pășune pentru vite. Am avut noroc că autostrada trece foarte aproape de noi și avem acces ușor față de țară și de Europa”, a declarat Florin Todor, primul investitor.
Și unul dintre cei mai importanți procesatori de nucă din țară a investit 5 milioane de euro într-o fabrică modernă la Ciugud. Exportă în 23 de țări din toată Europa, dar și în țările arabe.
„Și datorită poziției geografice foarte bune fiind în mijlocul țării și având acces facil către una dintre cele mai tranzitate autostrăzi, fiind foarte ușor să ne deservim partenerii noștri atât locali cât și internaționali”, a explicat Valentin Stăncioiu, directorul comercial a fabricii.
Tot aici s-a dezvoltat și o afacere în domeniul asamblării de cablaje, panouri electrice destinate mașinilor și utilajelor industriale, tehnică medicală sau industria solară.
„Am primit un teren din partea primăriei pe care ulterior l-am putut cumpără să demarăm construcția. Ni s-a promis că vom avea toate utilitaile până când vom finaliza construcția cee ace a fost adevărat”, a spus Laura Moga, general manager.
În final, 80% din bugetul local, în jur de un million de euro, este asigurat din impozitele plătite de aceste firme.