Comisioanele, dobanzile si clauzele ascunse in contract. Bancile, amendate cu 1 mil. de lei de ANPC
Orice nas isi are nasul, avertizeaza Autoritatea pentru Protectia Consumatorului, care anunta ca zeci de filiale bancare din toata tara au fost amendate pentru clauze abuzive, comisioane ascunse ori publicitate mincinoasa.
Clientii s-au trezit ca au de platit dobanzi si comisioane de care nu stiau sau erau obligati sa incheie asigurari de viata doar cu anumite companii.
Dupa zece zile de controale, timp in care comisarii pentru protectia consumatorilor au calcat pragul a 370 de puncte de lucru bancare, zeci de filiale au fost amendate pentru nerespectarea legii la incheierea contractelor de credit de consum.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
In traducere libera, autoritatile au impartit amenzi de aproape 1 milion de lei pentru comisioane si taxe ascunse ori publicitate mincinoasa.
Adica situatia de care si domnul Ionel sustine ca s-a lovit: "Spuneau ca au o dobanda de nu stiu cat si atat, nimic altceva. Si eu credeam ca dobanda e fixa, iar ei acum vin si spun ca este variabila. Eu sunt un simplu consumator, nu stiu termenii bancari."
In unele banci, comisarii ANPC au descoperit contracte scrise cu litere atat de mici incat clientul era nevoit sa vina cu lupa ca sa inteleaga ceva.
Asta ca sa nu mai vorbim de clauzele abuzive, cum ar fi dreptul bancii de a modifica unilateral costurile creditului, fara un motiv intemeiat.
Tot la capitolul clauze abuzive se inscrie si urmatoarea conditie impusa de unele banci: "banca isi rezerva dreptul de a declara creditul scadent anticipat si considerat caz de neexecutare a obligatiilor daca situatia financiara a imprumutatului inregistreaza nivele sub cele avute in vedere la aprobarea creditului."
Numai 50 de banci au castigat pana acum in instanta, in timp ce 3.000 de persoane au avut castig de cauza la tribunal, impotriva bancilor.
In acest moment, aproximativ 4 milioane si jumatate de romani platesc rate la banca pentru creditele contractate.