Programul "Prima casa" NU va beneficia de darea in plata. Singura concluzie si multe neintelegeri la dezbaterea din Parlament
Proprietarii locuintelor cumparate prin programul "Prima casa" nu vor beneficia de darea in plata. Este singura concluzie la care au ajuns joi deputatii din Comisia Juridica, la dezbaterea controversatului proiect de lege.
Cat priveste plafonul pana la care sa se aplice, reprezentatii partidelor au pareri diferite: PSD vrea ca darea in plata, sa se aplice doar creditelor de pana la 250.000 de euro, in timp ce liberalii cer eliminarea acestei limite. Saptamana viitoare, legea trebuie sa primeasa votul final.
Inainte de a stabili cine va beneficia de Legea darii in plata, deputatii juristi au ascultat toate punctele de vedere. La dezbateri au fost invitati reprezentantii BNR, ai bancilor comerciale, dar si clienti aflati in dificultate, unii dintre ei deja executati silit.
Despre impartirea riscului intre client si creditor nu au vorbit cei de la Asociatia Bancilor, ci reprezentantii BNR.
Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR: "Exista sistem bancar care imparte riscurile cu debitorul. El se numeste Banking Islamic, pentru ca in religia islamica dobanda este interzisa, bancherii islamisti participa ca actionari la investitia respectiv. Acela este sistemul bancar de impartire a riscurilor".
Tocmai aceasta pozitionare a BNR a fost taxata de parlamentari.
Razvan Mironescu, deputat: "Constat ca BNR nu este condusa de cei trei (Georgescu, Olteanu, Voinea), plus domnul guvernator M. Isarescu, ci este condusa de bancile straine."
Discutiile dintre taberele PRO si CONTRA legii au durat mai bine de trei ore, iar alesii nu au reusit sa voteze o forma finala. Au convenit totusi sa excluda programul "Prima Casa" din lege si sa urce plafonul pana la care se aplica de la 150.000 de euro, la 250.000.
Ioan Cupsa, vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor: "Din cauza lacomiei si nesabuintei bancilor si multumita pasibitatii BNR si a noastra, a decidentilor politici, s-au indatorat in mod excesiv sute de mii de oameni. Deci, fenomentul social exista".
Saptamana viitoare, deputatii juristii vor decide daca de darea in plata vor beneficia si clientii cu credit de nevoi personale cu ipoteca, dar si cei care au fost deja executati silit. Ultimul cuvant il va avea presedintele Romaniei, care va trebui sa promulge legea.
Sursa: Pro TV
Etichete: legi, camera deputatilor, legea darii in plata,
Dată publicare:
31-03-2016 10:20