Comisar european: România are șanse să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 3%

×
Codul embed a fost copiat

Comisarul european Gunther Oettinger, responsabil pentru buget şi resurse umane, a declarat joi că România se poate încadra în acest an în ținta de deficit bugetar de 3%.

Întrebat în legătură cu faptul că datele EUROSTAT arată că deficitul a atins 4,1% şi dacă sunt şanse să ne încadrăm în deficitul de 3%, comisarul european a răspuns: "Baza pe care o are România este în continuare una relativ bună, aveţi un grad de îndatorare per ansamblu relativ bun şi de asemenea, o dezvoltare, o creştere economică relativ bună. Cei 3% sunt recomandarea noastră de a vă încadra în acest obiectiv de 3%. Consider că atât pentru acest an, cât şi pentru anul următor, există premise ca România să se încadreze în această ţintă de 3%".

El a adăugat că CE, precum şi specialiştii şi membrii reprezentanţi ai Guvernului şi cei de la EUROSTAT se află legătură şi comunică pe acest subiect.

Oettinger a precizat încă că politica bugetară naţională se află în sarcina Guvernului naţional şi în sarcina politicienilor români.
Potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), după ce în primul trimestru a fost de 3,6% din PIB. După România, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonier, le-au înregistrat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).

Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, că deficitul bugeter pe trimestrul doi este de 4,1, aşa cum arată datele Eurostat, însă a susţinut că Guvernul a luat măsurile necesare, iar "lucrurile au fost reaşezate".
”E important să atingem acel deficit sub 3%, să avem alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii. Am pus bazele proiectele pentru anul viitor şi trebuie să ne asigurăm că ele vor funcţiona, la anul. Am stabilit că de la 1 ianuarie va intra legea salarizării. Salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie, iar punctul de pensie va creşte şi el, de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei. Respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră. Da, pe trimestrul 2 deficitul este de 4,1%. Noi nu vorbim de trimestre. Important e cum va fi la finalul anului. Am reaşezat lucrurile. Ati văzut la rectificare că am aşezat lucrurile”, a spus Mihai Tudose, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Citește și
Mihai Tudose
Premierul Tudose contrazice datele Eurostat: ”Deficitul pe anul acesta este sub 3”
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Ministerul Finanţelor a susţinut, miercuri, că diferenţa dintre cifrele menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), referitoare la deficitul bugetar, provine din metodologia de calcul.

”Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier”, se arată în comunicatul MFP.

Comisarul Gunther Oettinger: România are nevoie de două decenii pentru ca PIB-ul său să se apropie de media europeană

România are nevoie de aproape două decenii pentru ca Produsul Intern Brut (PIB) să se apropie de media statelor din Uniunea Europeană (UE), a declarat comisarul european Gunther Oettinger, responsabil pentru buget şi resurse umane, în cadrul conferinţei cu tema “10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”, care a avut loc joi la Banca Naţională a României (BNR), la care participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

”România trebuie să aibă răbdare, toţi trebuie să avem. Evoluţia către un PIB care să se apropie de media europeană va mai dura două decenii”, a declarat Oettinger.

Comisarul a subliniat că ţara a înregistrat o creştere economică demnă de invidiat în ultimul an, o dinamică şi o dimensiune regională care au făcut ca statele vecine să vadă un model în România.

”România a profitat de fondurile europene puse la dispoziţie de UE pentru infrastructură, a absorbit multe fonduri, dar nu suficiente. De aceea, eu lupt pentru stabilizarea şi continuarea programelor de coeziune în următorii ani”, a afirmat Oettinger.

El a atras atenţia că trebuie luate măsuri, în special în zona de finanţare a inovării şi cercetării, ca fracturile existente acum în Europa să nu se adâncească.

”Este important ca aceste fracturi deja vizibile să nu devină mai adânci. (...) Vreau să acopăr găurile din bugetul comun, nu vreau să tai din acest buget. Nu vreau sa avem cetăţeni şi state membre de clasa a 2-a. Trebuie să le ajutam şi să evităm să avem două clase”, a spus Oettinger.

Comisarul a atras atenţia că valori europene precum independenţa justiţiei şi libertatea de mişcare au acum duşmani, în contextul atacurilor teroriste din ultimii ani.

”Trebuie să vedem ce Europă vrem să avem în următorii ani. Există noi misiuni pe care le avem în prezent de îndeplinit şi care în urmă cu 5 ani nu aveau amploarea de acum: protecţia graniţelor, securitatea, apărarea, protecţia mediului, lupta împotriva terorismului”, a declarat Oettinger.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Guvernul anunță că va ţine deficitul sub control, economiştii trag un semnal de alarmă. Riscurile românilor
Guvernul anunță că va ţine deficitul sub control, economiştii trag un semnal de alarmă. Riscurile românilor

Economia românească marchează un nou record negativ în Uniunea Europeană. În lunile aprilie, mai, şi iunie, statul a cheltuit mai mult decât a încasat din taxe şi impozite şi a ajuns la un deficit de 4%, din tot ce produce economia într-un an.

Premierul Tudose contrazice datele Eurostat: ”Deficitul pe anul acesta este sub 3”
Premierul Tudose contrazice datele Eurostat: ”Deficitul pe anul acesta este sub 3”

Premierul Mihai Tudose a afirmat miercuri, la Carei, că deficitul bugetar pe anul acesta este de sub 3%, și nu peste 4% cum a anunțat Eurostat.

Eurostat: România are un deficit bugetar de 4,1% în trimestrul al doilea, cel mai mare din UE
Eurostat: România are un deficit bugetar de 4,1% în trimestrul al doilea, cel mai mare din UE

România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, în trimestrul al doilea al acestui an.

Deficit tot mai mare, accentuat mai ales de salariile bugetarilor
Deficit tot mai mare, accentuat mai ales de salariile bugetarilor

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentând 0,78% din PIB.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.