Premierul Tudose contrazice datele Eurostat: ”Deficitul pe anul acesta este sub 3”
Premierul Mihai Tudose a afirmat miercuri, la Carei, că deficitul bugetar pe anul acesta este de sub 3%, și nu peste 4% cum a anunțat Eurostat.
"Deficitul pe anul acesta este sub 3, și la anul tot sub 3. Îmi permiteți să comentez ce știu eu, nu ce știți dumneavoastră. Este sub 3 — 2,97 pe 2017, și tot așa pe 2018 este bugetul prognozat", a spus Tudose, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, trebuie preciuzat faptul că Institutul Național de Statistică a publicat pe site-ul său un link spre un raport Eurostat, care arată că deficitul României este de 4,1 %.
Întrebat dacă este nemulțumit de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, premierul a negat.
"Nu, nu este adevărat, ci dimpotrivă. Nu intenționăm (să îl schimbe din funcție — n.r.). Guvernamental nu, politic nu", a afirmat Mihai Tudose.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că Ionuț Mișa este un ministru bun, care va avea rezultate bune.
"Am înțeles că am avut o întâlnire de taină luni seara. Am avut o zi întreagă, vreo 18 ore de discuții pe buget și împreună cu domnul Mișa. N-a fost niciun conflict între noi, sau între premier și dl. Mișa. E un ministru bun care muncește și va avea rezultate bune", a afirmat Dragnea.
România a ajuns să aibă cel mai mare deficit bugetar din întreaga Uniune Europeană
Datele statistice europene arată că, în lunile aprilie, mai şi iunie, Guvernul a cheltuit mai mult decât a încasat din taxe şi impozite.
Deficitul a trecut 4% din Produsul Intern Brut, adică din tot ceea ce produce economia noastră într-un an.
Deficitul de 4% acoperă o perioadă în care statul a avut cheltuieli mult mai mari pentru pensii, salarii şi ajutoare sociale. În primăvară, punctul de pensie a crescut, iar mai apoi s-au majorat şi salariile unor bugetari, precum ale funcţionarilor din primarii şi ale celor din învăţământ.
Dacă ne uităm la harta Uniunii Europene, vedem că deficitul de 4% este un record european pentru că, în trimestrul al doilea, doar Marea Britanie a mai depăşit limita impusă de Comisia Europeană.
Această limită este de 3% din Produsul Intern Brut, adică din tot ceea ce produce economia noastră şi, dacă e depăşită pe întregul an, aşa cum estimează economiştii, România riscă să fie sancţionată de Comisia Europeană.
Şi în primele trei luni din an, deficitul a fost mai mare de 3%.
Totuşi, Guvernul speră ca, la final de an, să nu depăşească pragul impus de Bruxelles, deşi economiştii sunt ceva mai pesimişti şi estimează că deficitul va fi de aproape 4% din PIB.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, eurostat, deficit bugetar, deficit, mihai tudose,
Dată publicare:
25-10-2017 13:03