Clientii si bancile se bat in avocati pentru creditele in franci. Controversele aparute dupa decizia Curtii de Justitie a UE

Ultimul update: Joi 08 Mai 2014 06:48
Data publicarii: Luni 05 Mai 2014 19:25
Categorie: Financiar

Avocatii romani sunt impartiti in doua dupa decizia de saptamana trecuta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, intr-un proces privind un credit luat in franci elvetieni.

Cei care tin partea clientilor spun ca decizia le da sansa sa-si plateasca ratele la cursul la care au luat imprumuturile.

Avocatii bancilor sustin insa ca nici vorba de asa ceva. Conform lor, decizia Curtii permite cel mult ca plata ratelor sa se faca la cursul de cumparare a valutei de la data platii lor si nu la cel de vanzare care este mai ridicat.

Avocatii care reprezinta clientii impotriva bancilor spun ca decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene ii salveaza pe clientii cu credite in valuta care dau banca in judecata.

"Consumatorul, daca va trece prin toate aceste proceduri judiciare, va obtine inghetarea cursului la momentul incheierii contractului. Adica la franci un curs de 1,7 - 2,2 versus 3,7 cat este acum", spune avocatul Gheorghe Piperea.

Avocatii bancilor spun ca judecatorii Curtii Europene au avut insa in vedere doar diferenta dintre cursul de cumparare si cel de vanzare la data platii fiecarei rate.

"Decizia CJUE din 30 aprilie spune in felul urmator: daca ai calculat la inceput cursul la cumparare 4,45, inseamna ca la momentul la care rambursezi tot cursul de la cumparare, cat va fi el la momentul respectiv - 4, 55, 4,25 , cat va fi", explica avocatul Stan Tarnoveanu.

Desi este atat de diferit interpretata de avocati, hotararea Curtii Europenje trebuie aplicata si in Romania in cazuri similare.

"Daca legislatia nationala este conforma cu cea europeana nu mai este nevoie de nimic, daca nu oricum legislatia europeana prevaleaza. Putem vorbi de o obligativitate cand se interpreteaza o directiva europeana", spune Adrian Bordea, presedintele CSM.

Clientii care spera sa obtina plata creditelor la cursul de la data acordarii trebuie sa dea banca in judecata.

"Singura cale de ales este instanta. Din pacate, trebuie sa mergi in instanta, dar procesul e indelungat. Intr-o varianta oprimista inseamna 2 ani de zile, intr-o varianta realista dureaza 4 ani", mai spune Gheorghe Piperea.

Persoanele care au credite in valuta ar putea plati rata la cursul semnarii contractului. Decizia Curtii Europene de Justitie
Persoanele care au credite in valuta ar putea plati rata la cursul semnarii contractului. Decizia Curtii Europene de Justitie
VIDEO PROTVPLUS.RO
porumb
România, primul loc în Europa la producția de porumb. Lecția învățată de fermieri
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei
Capitolul la care Timișoara și Clujul lasă Bucureștiul în urmă. Efectele proiectului
Afacerea de succes a unui fost fotbalist, inspirată de câinele său. Povestea lui Călin
Conace istorice de lângă București, scoase la licitaţie. Sumele de pornire
stuf, locuinte, izolatie termica, delta dunarii
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic